Veres András: Viccesen tettem Ferenc pápának egy meghívást, amikor elköszöntünk tőle a repülőtéren

Veres abban bízik, hogy úgy fognak Ferenc pápa magyarországi látogatására tekinteni, mint ami a béke szempontjából sorsfordító mozzanat volt.  

Az izgalom még nem múlt el, olyan intenzív három nap van mögöttünk, amely tele volt élményekkel és az egész egyházi és társadalmi életünket megújítani akaró mély üzenetekkel – mondta Veres András a Magyar Nemzetnek Ferenc pápa látogatásáról. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke úgy látja, hogy

Ferenc pápa nagyon készült a magyarországi látogatásra, és valóban nekünk szólóan törekedett beszélni. Ugyanakkor nemcsak nekünk, magyaroknak, hanem Európának, sőt a világnak is üzent, különösen a békével és az ideológiai agresszióval kapcsolatos gondolataira utalnék itt. Éppen ez teheti az utókor számára igazán történelmivé a magyarországi látogatást.

Veres abban bízik, hogy úgy fognak Ferenc pápa magyarországi látogatására tekinteni, mint ami a béke szempontjából sorsfordító mozzanat volt.

Arra kérdésre, hogy milyen hatással lehet a pápalátogatás a magyar egyházra, a keresztény felekezetekre és általában a magyarságra, Veres András kifejtette, a szentatya a Kossuth téren mondott beszédében kiemelte: azokért a magyarokért is imádkozik, akik a határon túl élnek. Fontos üzenete van ennek európai szinten is – mondta. Hozzátette, “a szentatya a szentmisén mondott beszédében megdicsérte a magyarországi egyházakat, felekezeteket, amiért hazánkban példaértékű az ökumenikus összetartozás, ez az üzenet ugyancsak az egész világnak szólt”.

Veres bízik benne, hogy a pápalátogatásnak köszönhetően több magyar fiatal választja majd a papi hivatást, és példaként említette, hogy Szent II. János Pál pápa 1991-es magyarországi látogatása után is több papi hivatás született.

A Magyar Nemzet szerint „sokat lehetett olvasni arról, hogy miként próbálja magyarázni, részben félremagyarázni Ferenc pápa magyarországi látogatását a nemzetközi világi sajtó. Meglepték ezek a hangok?” – kérdezték Verest.

Jézus azt kérte, hogy örüljetek az örvendezőkkel, és sírjatok a sírókkal. Aki nem tud együtt örülni másokkal, nagyon sajnálatra méltó ember, és önmagának okoz szomorúságot. A szentatya üzenetei egyébként világosak és egyértelműek, az evangélium tisztaságával, erejével hangzottak el. Azokat félremagyarázni nem illik, aki mégis megteszi, nagyon súlyosan vét a szentatya, de az emberek ellen is. Aki az üzeneteket saját céljaira, netalán alattomos szándékkal vagy megrendelésre félremagyarázza, az súlyos bűnt követ el. Az evangélium tisztasága ugyanis kikezdhetetlen.

Veres a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt arról is, hogy:

viccesen egyébként tettem Ferenc pápának egy meghívást, amikor elköszöntünk tőle a repülőtéren. Azt mondtam neki, hogy ha most a három nap alatt bármilyen hiba volt a szervezésben, ígérem, a következő látogatására kijavítjuk. Ő nevetett, és értékelte a megjegyzést. A legfontosabb most az, hogy sokáig táplálkozzunk lelkileg a szentatya látogatásából.