Hárommilliárdért eladott a Rába Győr belvárosában egy óriástelket, de nem mondják meg, kinek

Korábban azt mondták, hogy egy nagy európai multinacionális kereskedelmi vállalatától kaptak vételi ajánlatot.

3,175 milliárd forintért értékesítette az elektronikus aukciós rendszeren keresztül a Rába Járműipari Holding Nyrt. a társaság tulajdonában álló, használaton kívüli 4,2 hektáros győri területét. Az adásvételi szerződést a győri székhelyű járműgyártó vállalat hétfőn aláírta a vevővel.

A Budapest Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett tájékoztatás szerint az MNV Zrt. megbízási szerződés alapján bonyolította le az árverést a 2020. március 18-án közzétett közgyűlési előterjesztésben meghatározott árverési feltételekkel, és április 6-án hirdetett végleges eredményt.

A vállalat az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a 43 hektáros Városrétként ismert terület kereskedelmi zónának minősített részét, 4,2 hektárnyi területet értékesítették.

A vevő kilétének nyilvánosságra hozatalára a Rába nem kapott felhatalmazást.

A Rába Nyrt. 2019 decemberében közölte, hogy vételi ajánlatot kapott Európa egyik vezető multinacionális kereskedelmi vállalatától a Győr belvárosában található ingatlanvagyona egyik elemére. Akkor azt írták, hogy a Rába a kétezres évek elején működési igényeinek megfelelően egy telephelyre koncentrálta győri tevékenységét, amellyel felszabadították a 43 hektáros területet a belváros közvetlen közelében. A Mosoni-Duna partján fekvő, jó adottságokkal rendelkező területeket a társaság kiürítette, előkészítve későbbi értékesítésüket.

A Rába Járműipari Holding Nyrt. üzleti portfólióját négy önálló, egymáshoz kapcsolódó üzletág alkotja: a futómű, az alkatrész, a jármű és a hajtómű üzletág. A vállalat erősen exportorientált, stratégiai exportpiacai az Európai Unió, Japán és az Amerikai Egyesült Államok. A vállalat árbevétele tavaly 64,3 milliárd forint lett, 38,6 százalékkal magasabb, mint 2021-ben. Adózott eredménye 623 millió forint volt, 51,4 százalékkal kevesebb, mint 2021-ben.