A hatóságok szigorúan ellenőrzik, hogy elhagyták-e Magyarországot az Ukrajnából érkező szállítmányok

A kormány június végéig megtiltotta az Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékek importját.

Minden, Ukrajnából Magyarországra közúton és vasúton érkező gabonaszállítmány útját ellenőrzik és csak a tranzitforgalmú járműveket engedik át az országon – mondta az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Nobilis Márton a záhonyi ukrán-magyar határátkelőt tekintette meg, ahol a mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos intézkedések végrehajtásáról tájékozódott, írja az MTI.

A szomszédos országból érkezett szállítmányokat a NAV szakemberei ellenőrzik, majd a szállítmányból történt mintavétel után a kamiont leplombálják, és így folytatja útját Magyarországon át a rendeltetési helye felé. Valamennyi ilyen rakományú kamion útját az Elektronikus Közúti Áruforgalom-ellenőrző Rendszeren keresztül figyelemmel kísérik, illetve súlyellenőrzésekkel is követik az útját. – Ezen keresztül látni fogják, hogy elhagyta-e szállítmány az országot, amennyiben nem, akkor megkeresik, hol pakolták le és ott fogják ellenőrizni – mondta az államtitkár.

Nagy István agrárminiszter szombaton jelentette be, hogy Lengyelország után Magyarország is megtiltja az Ukrajnából érkező gabona és olajosmagvak, valamint több más mezőgazdasági termék importját.

A Magyarországra történő behozatal korlátozása átmeneti jellegű, 2023. június 30-ig tart.

Az import korlátozására – melyhez a magyar döntés után két nappal Szlovákia is csatlakozott – azért volt szükség, mert nem rendeltetésüknek megfelelően működtek az EU által kezdeményezett szolidaritási folyosók. A szárazföldi útvonalak az Ukrajnában rekedt gabona Afrikába és Közel-Keltre történő eljuttatását hivatottak megkönnyíteni, de az a közép-és kelet-európai kormányok és gazdálkodók szerint nem a célnak megfelelően működtek. Ezért az ukrán határ melletti tagállamokat elárasztotta az ukrán gabona, ami nagyon súlyos belső piaci zavarokat idézett elő.

Kapcsolódó
Gabonabehozatali tilalom: egyeztetett az ukrán és magyar agrárminiszter
Vasárnapi online megbeszélést folytatott vasárnap Nagy István és Mykola Solszkij.