Öngyilkosságról szóló kérdések miatt el kellett távolítani Vujicic iskolásoknak szóló előadását

Nem a kérdésekkel volt baj, hanem azzal, hogy vette a közénséget a kamera.

Leszedték Nick Vujicic egyik budapesti előadásának közvetítését a Nem Adom Fel Alapítvány közösségi platformjáról, mivel a végtagok nélkül élő közismert keresztény prédikátor és motivációs tréner öngyilkosságról szóló kérdései problémákat vetettek fel – derült ki a Telex írásából.

Ha valaha gondoltál arra, hogy öngyilkos legyél, kérlek, szorítsd ökölbe a kezed!

– hangzott el Nick Vujicic iskolásoknak tartott március 13-i előadásán a Telex szerint. A tréner ezen kívül még három hasonló témájú kérdéssel fordult a közönséghez, és – mint írták – nem is a kérdésekkel volt a gond, hanem az előadásról készült felvétellel.

A diákelőadásról készült videó tanúsága szerint az öngyilkosságra vonatkozó kérdések előtt Vujicic azt kérte a közönség tagjaitól, hogy lehajtott fejjel csukják be a szemüket, és tartsák fel a kezüket. Erre a kérdések érzékenysége miatt volt szükség. Ha bármelyik kérdésre igen volt a válasz, azt a közönség tagjainak kezük ökölbeszorításával kellett jelezniük, így elvileg anonimok maradhattak volna. A kérdések alatt azonban a kamerák többször mutatták a közönség tagjait, és ökölbe szorított kezeket is lehetett látni a felvételeken, így egyik-másik gyerek akár azonosíthatóvá is válhatott. Ezt az eladást közvetítő Nem Adom Fel Alapítvány is problematikusnak érzékelte, ezért döntöttek az élő videó eltávolításáról.

Dely Géza, az alapítvány kuratóriumi elnöke a Telexnek elmondta, hogy magával a módszerrel, a kérdésekkel egyetért, azt viszont hatalmas hibának tartja, hogy a kérdések közben mutatták a közönséget. A kuratóriumi elnök azt mondta, nem tudta, hogy Vujicic fel fogja tenni a kérdéseket, nem is egyeztettek vele az előadás tartalmáról, de elismerte, hogy később sem merült fel bennük (sem a streamelést végző cégben), hogy probléma lehet a közönség mutatásából.

Bár állítása szerint hozzájuk nem érkezett panasz, a Facebook-oldalukról mégis leszedték a videót, és kivágták azokat a részleteket, amelyeken az öngyilkosságról szóló rész közben a közönség látszik.

Csak bízni tudunk abban, hogy egyik résztvevőnek sem okoztunk lelki nehézséget

– idézi a lap Dely Gézát, aki megígérte, hogy napokon belül elérhetővé válik az előadás szerkesztett videója, amelyen nem látszik majd a közönség a kényes témánál.

A szerb emigráns szülőktől származó ausztráliai prédikátor, Nick Vujicic előadásaiban főleg saját életéről, a fogyatékosságáról, a keresztény hitről és a reményről beszél. A szerzőnek több könyve is jelent meg a témában. Vujicic nem először járt Magyarországon. 2019-ben a Karmelitában fogadta őt Orbán Viktor miniszterelnök. A találkozó az idén sem maradt el sőt, a közös imához többek között Novák Katalin köztársasági elnök is csatlakozott.

Nick Vujicic az idei látogatása alkalmából három előadást tartott Budapesten: iskolásoknak egyet, a Közszolgálati Egyetem hallgatóinak még egyet, valamint egy fizetős előadást is. Utóbbi kettőt akárcsak pár éve, a fogyatékossággal élőket segítő Nem Adom Fel Alapítvány szervezte.