Lázár János a nemzeti ünnepen: az 1956-os forradalom később, sokak szerint 2010-ben győzedelmeskedett

Lázár János Pécsett tartott ünnepi megemlékezést Hoppál Péter meghívására.

Lázár János Pécsett tartott ünnepi megemlékezést Hoppál Péter meghívására. Az építési és beruházási miniszter beszédét azzal kezdte, hogy odaszúrt Péterffy Attila polgármesternek és a városvezetésnek. A miniszter az ellenzéki városvezetésnek üzente, azt kívánja, hogy nem is olyan sokára legyen a városnak egy olyan vezetése, amely március 15-én a hősök emlékére fölzászlóztatja a várost, ahogyan az más magyar városokban szokás.

Lázár János ezután az 1848-as forradalomból és szabadságharcból 1956-ot is levezette, amivel kapcsolatban egy érdekes megállapítást is tett. Azt mondta:

Mi magyarok a nemzeti karakterünkből kifolyólag hajlamosak vagyunk a bukott ügyek, az eltiport forradalmak és a levert szabadságharcok népeként gondolni saját magunkra. Pedig, ha tágabb léptékben, szó szerint történelmi léptékben vizsgáljuk a nemzeti históriánkat, ennél sokkal összetettebb és jóval biztatóbb a kép. Mert kétségtelen, hogy ment elébb a magyarok forradalmai és szabadságharcai által ez a világ, történelmi távlatokban igenis győztek a forradalmaink. Igaz, hogy néha csak emberöltőkkel később, 1956 esetében több évtizeddel később, 1989-ben, és 1990-ben győzedelmeskedett a forradalom, sőt sokan úgy gondolták, hogy igazából 2010-ben.

Tehát a miniszter szerint sokan úgy gondolják, hogy a Fidesz kormány 2010-es megválasztásával jutott győzelemre az 1956-os forradalom.

A politikus ezután arról beszélt, hogy 1848-ban még két nap kellett ahhoz, hogy a forradalom híre eljusson Pécsre, később jelentősen fejlődött a mobilitás a város felé. Kampány jelleggel ezzel kapcsolatban elmondta,

Jó közlekedés kell, ezért építjük Baranya megyének az M6-os autópálya folytatását, megépítjük az M6-os, és ebben a ciklusban új hidat építünk a Duna fölött Mohácsnál.

A miniszter más politikushoz hasonlóan kitért a béke fontosságára, Ukrajnában és világban egyaránt. Felsorolta a tizenkét pontot, és elsorolta, a pontok egyenként miként valósulnak meg szerinte Magyarországon. Miközben Brüsszelnek is üzent, ahol szerinte nem egyenlő mércével mérik az európai népek fiait.