Nyomoz a rendőrség a Farkasréti temetőben felállított Szálasi-emlékmű miatt

Tiltott önkényuralmi jelkép használata miatt.

Még a merce.hu számolt be arról elsőként, hogy Szálasi Ferenc özvegyének, Lucz Gizella sírjára a közelmúltban végzett átalakítás során felkerült a „Szálasi Ferenc emlékére” felirat, a nyilas politikus fényképe, valamint egy nyilaskeresztre hasonlító szimbólum is a Farkasréti temetőben. Ezeket az átalakításokat saját bevallása szerint a sír új rendelkezője, a Szálasit dicsőítő  Magyarelvű Mozgalom vezetője végezte el.

Az rtl.hu most a rendőrségtől megtudta, hogy tiltott önkényuralmi jelkép használata miatt nyomoznak ismeretlen tettes ellen. Hegyvidék önkormányzatától is kértek állásfoglalást az ügyben – azonban nem kaptak.

Konkrét lépést – írja a portál – eddig csak a temető fenntartója, a Budapesti Temetkezési Intézet tett. Ők a mércés cikk megjelenése után a rendelkezési jogot gyakorló személynek elküldték „a sírfelirat eltávolítására vonatkozó, a jogszabályi környezetből következő álláspontunkat tükröző felszólító levelünket. Az intézkedésre Társaságunk 30 napos határidőt szabott meg, mely még nem telt le.” Itt tehát nem magának a sírkőnek a lebontásáról, csak Szálasi nevének levételéről van szó, hiszen egy síron csak annak a nevét lehet feltüntetni, akit ott temettek el, vagy ott fognak eltemetni. Ezt a felszólítást Karácsony Gergely főpolgármester személyes utasítására küldték el. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes korábban azt nyilatkozta: „A főpolgármester személyes meggyőződése, és ebben osztom álláspontját, hogy a sírjelen a »Szálasi Ferenc emlékére« felirat” nemcsak nem illik oda, de közízlést is sérti.

Az rtl.hu elérte az „átalakítást kezdeményező”, Szálasit tisztelő Papp Tibor Károlyt, aki jelezte, szerinte semmilyen kifogásolhatót nem tett.