A tamponadó eltörlését kezdeményezi az LMP

Az egész világon Magyarországon az egyik legmagasabb az alapvető női higiéniai termékek áfája.

Az intim higiéniai termékek általános forgalmi adójának eltörlését kezdeményezi országgyűlési határozati javaslatával Bakos Bernadett LMP-s képviselő – tudta meg az Index. A péntek délelőtt benyújtott indítvány emellett ingyenessé tenné az intim higiéniai termékeket a rászorulóknak.

A kezdeményezés célja, hogy az Országgyűlés felkérje a kormányt arra, hogy

Bakos Bernadett kiemelt célnak nevezte az intim higiéniai termékek hiánya miatti iskolai, munkahelyi hiányzások csökkentését, valamint a testi fejlődésről, a higiéniáról és a menstruációval kapcsolatos témákról való felvilágosítást.

Hangsúlyozta:

az Európai Unió 2007 óta ad lehetőséget az úgynevezett tamponadó, azaz bizonyos női egészségügyi termékek áfájának csökkentésére, a tagállamok fele pedig élt is ezzel a lehetősséggel.

Magyarországon már a megélhetési válság előtt is kiugróan magas áfát kellett fizetni a nőknek az alapvető női higiéniai termékekért:

Kapcsolódó
Egy laza hónapban is 9500 forintot adóztam, mert gyereket vállaltam
Semmin sem kaszál akkorát az állam, mint a szegények adóján. Az áfát még a 22 hónapos Abigél sem tudta elkerülni. Évek óta téma a gyermekápolási termékek áfacsökkentése, a Fidesz azonban minden alkalommal lesöpri az asztalról.