Sereghajtó lett Magyarország rezsitámogatásokban egy uniós lista szerint

GDP-arányosan a környező országok sokkal többet költenek rezsivédelemre, mint mi.  

Magyarország mindössze a GDP 1,1 százalékát, vagyis 2,7 milliárd eurót költött rezsitámogatásra 2021 szeptembere óta, ez pedig a harmadik legalacsonyabb érték ez Európai Unióban – állapította meg Bruegel Intézet. A hvg.hu által idézett kutatás adataiból kiderült, hogy GDP-arányosan a szlovákok költöttek legtöbbet erre a célra: GDP-jük összesen 9,3 százalékát fordították rezsivédelemre.

A Bruegel intézet rezsivédelmi lépésnek tekintette az adócsökkentést, a kis és nagykereskedelmi árszabályozást, a rászorulók célzott támogatását, a cégek támogatását, illetve a többletprofit megadóztatását is.

A Bruegel szerint a kormányok a támogatások kiemelkedő részét olyan intézkedésekbe ölik, amik azt célozták, hogy a fogyasztók kevesebbet fizessenek az energiáért – ebbe a sorba illeszkedett például a magyar benzinárstop is. Az elemzőközpont szerint viszont ezen az elven érdemes változtatni, mivel az államoknak a jövőben egyre kevesebb költségvetési forrása lesz az ennyire széles körű finanszírozás fenntartásához – olvasható a hvg.hu szemléjében.