Három budavári gyűlést betiltott, hármat engedélyezett a rendőrség az idei „kitörés napjára”

Neonáci vonulgatás valószínűleg lesz, de a rendőrség ígéri, intézkedni fognak a betiltott gyűléseken részvevőkkel szemben.

Szélsőjobboldali szervezetek az idén is megrendezni tervezik az úgynevezett „Becsület Napja” vagy másképpen „A kitörés napja” neonáci megemlékezést Budapesten, amely évről évre széles körben vált ki tiltakozást. Az idén a gyülekező a szervezők szerint február 11-én, szombaton délután egy órakor veszi kezdetét, ám azt is írták, hogy annak helyszínét csak aznap, a reggeli órákban fogják nyilvánosságra hozni.

A rendőrség közlése szerint az idén hat különböző gyűlést jelentettek be február 11-ére a budai vár területére, ezek közül a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) háromnak a megtartását tudomásul vette, a másik hármat viszont megtiltotta.

Budapest rendőrfőkapitánya három gyűlés vonatkozásában tiltó határozatot hozott, amelyeket a rendőrség honlapján közzétettek. A további három, magánszemélyek által tett bejelentést a BRFK mint gyülekezési hatóság tudomásul vette

– írták a távirati irodához eljuttatott közleményükben.

A BRFK a tiltó határozatot azzal indokolta, hogy

a gyülekezés helyszíne olyan országos jelentőségű történelmi emlékhely, illetve időpontja olyan nap, ami a nemzetiszocialista diktatúra uralma alatt elkövetett embertelen bűnök áldozataira emlékeztet.

A dokumentumok szerint a BRFK három, magánszemély által kezdeményezett, a Bécsi kapunál tartandó gyűlést tiltott meg: az egyiken Budapest 1945-ös ostromának áldozataira, a másikon a „kitörésben részt vett hősökre” emlékeznének, a harmadik pedig a bejelentés szerint „neonáci túra” elleni tiltakozás lenne.

Utóbbival kapcsolatban a rendőrség azt közölte, a társszervi tájékoztatás szerint az adott gyűlés összefüggésbe hozható a „kitörés napi” megemlékezéssel és a bejelentő személyével kapcsolatban is „bizonyos jellegű összefüggésekre mutatott rá”. Hogy milyen összefüggésekre bukkantak, azt a rendőrség nem részletezte.

A BRFK hozzátette, biztosítják a gyülekezési jog békés gyakorlását, ugyanakkor intézkedni fognak a jogsértések elkövetőivel, a betiltott gyűléseken résztvevőkkel, a be nem jelentett gyűlések szervezőivel, megtartóival szemben.