Gondok a magyar határon: kiakadtak az ingázóktól, nem engednék át az autókat az osztrákok az egyik átkelőnél

Sorompót akar az osztrák polgármester, annyian használják az utat. Ha így lesz, az ezreket érinthet nap, mint nap.

Arról ír az rtl.hu, hogy egyre több a probléma a somfalvi átkelőnél, és az osztrák polgármester ezért határozott lépéseket fontolgat.

A probléma gyökere az, hogy a Somfalvát Sopronnal és Ágfalvával összekötő úton az ingázási időszakban – azaz hétköznapokon öt és nyolc óra között, valamint délután négy és hét óra között – tilos a közlekedés. Ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban elvileg nem lehet áthajtani a határon autóval – ám nem mindenki tartja magát ehhez.

Az ORF korábbi cikke szerint Ágfalva és Somfalva között azóta okoz gondot a nagy autóforgalom, hogy a két települést összekötő földutat a 2010-es évek közepére uniós forrásból leaszfaltozták. Ma erre jár szinte mindenki, aki Sopron felől Nagymarton, vagy Bécsújhely irányába ingázik vagy a térségből indul Sopronba vásárolni, és nem szeretne félórás kerülőt tenni a Sopron határátkelő felé – írja az rtl.hu.

Thomas Hoffmann (SPÖ) polgármester 2015-ben vezette be időszakos behajtási tilalmat, hogy csökkentse a faluban a forgalmat. Ez vélhetően nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket – az ORF napi 4000 határátkelőről beszél – a polgármester sorompóval és kamerával szerelné fel a határátkelőt. A kamera leolvasná a rendszámtáblákat, és a sorompó csak akkor nyílna fel, ha egy engedéllyel rendelkező jármű érkezik a határhoz.

A polgármester korábban azzal fenyegetőzött: március 1-jétől betontömbökkel vagy oszlopokkal teljesen lezárja a határátkelőt, ha nem hagyják jóvá a sorompót. Indoklása szerint ezt azért teheti meg, mert önkormányzati útról van szó, amelyen szükség esetén intézkedéseket kell tennie a gyalogosok védelme érdekében.