Direkt36: Százmilliós támogatások landoltak Szijjártó egykori csapattársánál

Dunakeszi Kinizsi teremfoci-csapatának környezetéből többen is jutottak pozícióhoz a Miniszterelnökségen, majd a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, Szijjártó közelében – írják.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyik régi ismerőséről, Benkő Szilárdról írt a Direkt 36. A cikkben végigveszik a miniszter és a sikeres üzletember személyes és munkakapcsolata történetének főbb állomásait. Bemutatják, hogy az az üzletember 2015-ig tartó közigazgatási pályafutása, majd az azt követő üzleti karrierje során milyen támogató attitűdben és konkrét állami támogatásokban részesült – nem függetlenül magas kapcsolatától. A lap számos, a témát érintő kérdésre az üzletember nem kívánt felelni.

Benkő Szilárd amellett, hogy együtt focizott Szijjártó Péterrel a Dunakeszi Kinizsi futsalcsapatában, a férfi politikai karrierje során is végigkísérte Szijjártót, és éveken át volt a legközelebbi munkatársa. Ez egészen 2015 tavaszáig így volt, amikor is Benkő otthagyta az államigazgatást, a külügyminisztérium akkori közleménye szerint azért, hogy a magánszektorban folytassa a karrierjét.

Az oknyomozó csapat szerint azonban Benkőnek ezután sem szakadt meg a kapcsolata az állammal, és konkrétan a Szijjártó által vezetett külüggyel sem. Ennek legfontosabb jelei az alábbiak:

Az oknyomozó cikkben azt írják, hogy az 1978-as születésű Benkő Szilárd eredeti végzettsége hangszerkészítő, a kétezres évek legelején még Győrben, a főiskolán oktatott vonós hangszerismeretet, és mint hangszerkészítő mester nyilatkozott díjnyertes hegedűivel kapcsolatban.

2002-ben a Fidelitas győri vezetőjévé választották, nem sokkal később pedig már a szintén a győri Fidelitasból induló Szijjártó Péter sajtótitkára lett. Később a győri önkormányzatnál dolgozott, 2007-ben Borkai Zsolt fideszes polgármester főtanácsadója lett, és ez idő tájt vált a városi kézilabdacsapat elnökségi tagjává is.

Benkőt – mint írják – ekkoriban kezdte támadni a helyi ellenzék egy tanácsadói szerződés miatt, F. Component-99 Kft. nevű cége ugyanis úgy szerződött tanácsadásra a fideszes vezetésű győri önkormányzattal, hogy ő a szerződéskötés idején bent ült a városi önkormányzat egyik bizottságában, és Szijjártó Péter kampányfőnöke is volt.

A kormányváltás után Benkő 2011-ben a Miniszterelnökségre került, ahol egy, a Kormány.hu-ra feltöltött dokumentum szerint havi 885 ezer forintos fizetéssel a szervezési stáb vezető munkatársa lett Szijjártó munkatársaként. Ugyanebben az évben lett – Szijjártóhoz hasonlóan – a Dunakeszi Kinizsi teremfocicsapatának játékosa is.

2012-ben Szijjártóból külügyi államtitkár lett a Miniszterelnökségen, Benkő Szilárd pedig a kabinetfőnöki feladatokat látta el. Benkő külföldi szakmai útjaira is elkísérte főnökét.

A Dunakeszi Kinizsiből és annak környezetéből többen is jutottak pozícióhoz a Miniszterelnökségen, majd pedig a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, Szijjártó közelében. A játékosok mellett a klub korábbi ügyvezetője például előbb a Miniszterelnökségen lett protokollreferens, majd külügyes protokollfőnök.

Amikor 2014-ben Szijjártó ismét feljebb lépett a ranglétrán, és átvette a külügyminiszteri posztot, Benkő változatlan pozícióban, kabinetfőnökként maradt mellette. Mivel azonban, Benkőnek a miniszteri kabinetfőnöki pozíció betöltéséhez nem volt elegendő végzettsége, így hivatalosan a miniszteri kabinet működésének koordinátoraként dolgozott – írják. A Külgazdasági és Külügyminisztérium akkor elismerte, hogy Benkőnek nincs meg a megfelelő végzettsége a pozícióhoz, de arra hivatkozott, hogy a jogszabályok bizonyos feltételek mellett lehetővé teszik a foglalkoztatását. A Vs.hu korábban feltárta, hogy Benkő fizetése ebben a státuszban is megközelítette a 900 ezer forintot, és azt is, hogy szolgálati autóként egy újonnan több mint 17 millió forintba kerülő Mercedes terepjárót használt. A KKM minderre úgy reagált akkor, hogy az autó nem is új, és már több százezer kilométert futott.

Alig néhány hónappal Benkő külügyből való távozása előtt, már 2015 márciusában, az akkor a Fidesz által vezetett VIII. kerületi Önkormányzat Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottságának egyik ülésén született egy olyan döntés, ami kedvezett a magánszektorban szárnyait bontogató üzletember érdekeinek. Az önkormányzat két Rákóczi úti ingatlant hirdetett meg eladásra, és a nyertes a Violin-Music Kft. volt, amely akkor Benkőné Sárvári Zsuzsannáé volt, később pedig Benkő Szilárd lett a tulajdonosa. Akkoriban mindkettőjük lakcíme ugyanaz a fertődi ház volt.

Az összesen mintegy 300 négyzetméternyi ingatlanokért 38,3 millió forintot kért az önkormányzat, de azt nem kellett egyből kifizetni: 20 százalékot az adásvételi szerződés megkötésekor kértek el, a maradék mintegy 30 millió forintot elég volt öt év alatt összeszedni. Az Ingatlan.com Direkt36-nak elküldött adatai alapján akkoriban az önkormányzati ingatlanok piaci áron, a VIII. kerület ezen részén külön-külön is többet érhettek 38 millió forintnál.

Az egyik ingatlanban most is hangszerbolt működik, amelyet egy, korábban szintén Benkő Szilárd nevén lévő cég üzemeltet. A cég jelenleg egy Benkőével azonos vezetéknevű nő tulajdona – az üzletben dolgozó alkalmazott azonban nem tudta megmondani, kié a hangszerbolt, az üzletvezető pedig a Direkt36 kérdésére elzárkózott a választól.

Benkő 2015 után egy sor cégben szerzett érdekeltséget: nemcsak hangszerkereskedő, hanem informatikai és vendéglátással foglalkozó cégben is tulajdonrészt vásárolt, és 2018-tól lett tulajdonos az Eutek Építő Kft.-ben is, amellyel a koronavírus-járvány idején, 2020-ban elhozta a 280 milliós támogatást.

A járvány időszaka azonban nem okozott visszaesést a cég bevételeiben, 2021-ben 490 millió forint volt a nyereségük. Ezt az évet követően a profitot jóval meghaladó összeg, 750 millió forint osztalék kifizetéséről határozott a cégvezetés. Ennek mintegy fele a tulajdonrésze alapján Benkőhöz kerülhetett. 2022 eleje óta ő az Eutek kizárólagos tulajdonosa.

A Direkt36 számos kérdést küldött a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak az Euteknek megítélt támogatással és Benkő Szilárddal kapcsolatban. A minisztérium rövid választ küldött nekik: ebben a Versenyképesség-növelő Támogatási Program sikereiről írnak, szerintük a programnak köszönhetően 270 ezer álláshelyet sikerült megtartani és 12 600 újat teremteni. A Benkő Szilárdra vonatkozó konkrét kérdésekre azonban érdemben nem reagáltak.

Benkő cégei közül egyébként nem a milliárdos árbevételt és több százmilliós profitot elérő Eutek a legjövedelmezőbb. 2022 szeptemberében ugyanis egy szintén frissen vásárolt cégen keresztül 95 százalékos tulajdonosa lett egy 1995 óta működő kecskeméti építőipari cégnek, a Ver-Bau Kft.-nek. Ennek a vállalkozásnak rendre 5 milliárd forint körüli az éves bevétele, sőt 2021-ben ez 10,8 milliárd forintra nőtt. A cég bevételeit jelentősen gyarapítják állami pénzek is, az elmúlt években – még Benkő tulajdonszerzése előtt – sok százmillió forint értékben kaptak közbeszerzési megbízásokat.

A fentebb már említett kórházépítési projekt keretében az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közel 2 milliárd forintért szerződött le a Ver-Bauval, de kaptak parkolóépítési feladatot a kecskeméti önkormányzattól és iparterület-fejlesztési megbízást is a kerekegyházi önkormányzattól. A cég EU-s pályázatokon is többször jutott forrásokhoz, 2020-ban összesen csaknem 100 millió forintot ítéltek oda nekik.

A Direkt36 megkérdezte Benkőt, hogy mennyiért jutott a Ver-Bau Kft. 95 százalékos tulajdonrészéhez, ugyanis korábban nem volt ilyen volumenű cége, így nem világos, hogy milyen forrásból és hogyan jutott hozzá. Benkő azonban erre a kérdésre sem kívánt reagálni.

Az üzletember 2022 nyarán egy cégén keresztül tulajdonos lett a BP5 Ingatlan nevű vállalkozásban is. A BP5 egy közel 500 millió forintnyi vagyonnal rendelkező ingatlanforgalmazó cég. Legalább két – a tulajdoni lapok szerint több százmilliós jelzáloggal terhelt – ingatlant birtokol a cég, mindkettő az Andrássy út egyik legforgalmasabb részén, az Opera közelében van.

Az ingatlanos cég korábban a Mellow Mood-csoporthoz tartozott, amely a magyar szállodaiparban érdekelt vagyonos üzletemberek, Sameer Hamdan és Zuhair Awad érdekeltsége. A két palesztin–jordán származású üzletember 2012-ben a Fidesz-kormánytól a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét is megkapta. Az ő érdekeltségükbe tartozott a Buddha-Bar Hotel, amit 2012-ben maga Orbán Viktor adott át, illetve a Párisi Udvar felújításával kialakított luxusszálloda is, melynek átadója 2019-ben Szijjártó Péter volt. A Mellow Mood-csoport nem reagált az Andrássy úti ingatlanok eladásával és Benkő Szilárddal kapcsolatos megkeresésünkre.