Novák Katalin a hivatalában fogadta az LMBTQ-jogokat védő Háttér Társaságot

A találkozón öt konkrét kérést is megfogalmaztak a köztársasági elnöknek.

Novák Katalin szerdán a hivatalában fogadta a szexuális kisebbségek képviseletét ellátó Háttér Társaság küldöttségét. A Sándor-palotában megtartott találkozót – mint közleményükből kiderül – a Háttér Társaság kezdeményezte még idén nyáron. A közleményben azt írják, hogy a köztársasági elnökkel a magyarországi LMBTQ közösséget érintő problémákról tárgyaltak, és öt konkrét kérést is megfogalmaztak felé. Ezek az alábbiak:

Közleményükben egyebek mellett felhívták a figyelmet, hogy az elmúlt két évben nőtt a szexuális kisebbségekhez tartozó embereket érő erőszakos támadások száma.

Egyre gyakrabban tesznek magas rangú politikusok homofób, transzfób kijelentéseket, amelyekkel „másodrendű” állampolgárnak nyilvánítják az LMBTQI embereket. Az LMBTQI embereket negatív színben feltüntető hangoknak a köztársasági elnök fontos ellenpólusa lehet, mind nyilvánosan, mind a politika színterén

– fogalmaztak.

A köztársasági elnök – mint írták – ígéretet tett arra, hogy a jövőben kikéri a véleményünket a szexuális kisebbségekhez tartozó embereket érintő kérdésekben.

Novák Katalin a Facebookon a találkozót kommentálva így fogalmazott:

Ma délelőtt kérésükre fogadtam a Háttér Társaság képviselőit a Sándor-palotában. Azokról a problémákról beszéltünk, amelyeket ők most a legfontosabbnak éreznek.