Schmidt Mária épp a kitüntetett kommunista újságíró, Stefka István mellett „kommunista újságírózott”

Stefkának nem volt baja a jelzőkkel.  

Schmidt Mária arról beszélgetett az általa szervezet Médiaegyensúly-konferencián, hogy bezzeg Németországban nem maradhattak pozícióban az újraegyesítés után a kommunista NDK médiájában dolgozó újságírók, Magyarországon azonban könnyedén „átmenthették” magukat a régi idők szerzői a rendszerváltás utáni hazai sajtóba – írja tudósításában a Telex.

A történész – aki a Terror Háza Múzeum, valamint a XX. Század Intézet és a XXI. Század Intézet főigazgatója – még azt is mondta, hogy a rendszerváltás után a korábbi pártállami médiában külföldi befektetők jelentek meg, akik lepaktáltak a kommunistákkal, és meghagyták őket a magyar média hatalmi pozícióiban.

Schmidt Mária még azt is mondta többek közt:

Schmidt Mária kommunistázása azért volt különösen pikáns – jelzi a Telex -, mert a történész beszélgetőtársa épp a sokat látott Stefka István volt (aki jelenleg a Pesti Srácok lapigazgatója). Stefka a rendszerváltás előtt az államszocialista belügyminisztérium közelében dolgozó újságíró volt, és az áldozatos munkájáért 1982-ben ki is tüntette Horváth István belügyminiszter. Stefka egyébként „1972-től 1993-ig volt a Magyar Rádió munkatársa és rovatvezetője (tehát a pártállami időkben került oda, és a rendszerváltásnál sem távolították el). 1977-től a Magyar Televíziónál is dolgozott, és innen sem rúgták ki a rendszerváltáskor” – írja a Telex.

A tudósítás szerint nem okozott a beszélgetésben fennakadást Schmidt Mária kommunistázása, Stefka nem érezte úgy, hogy bármit is helyre kéne tennie.

Az erős kijelentésekkel tűzdelt teljes tudósítás itt olvasható.

Kapcsolódó
Az egykori kommunista Stefka István lapja szerint nem szabad megbocsátani Nagy Imrének, mert kommunista volt
Valószínűleg az egykori MSZMP-tag fideszesek sem számíthatnak az oldal bocsánatára.