A piaristáké a hosszabb téli szüneteket előíró dokumentum

A meghosszabbított téli szünet után január 28. és február 12. között sem mennének iskolába a diákok.

A napokban kezdett el terjedni egy dokumentum a Facebookon, mely a szokásosnál jóval hosszabb szüneteket írt volna elő a közoktatásban. A Belügyminisztérium a 24.hu-nak írt válaszában cáfolta, hogy tőlük származna és így az állami iskolákra vonatkozna a tervezet. Most kiderült, hogy a piaristák adhatták ki az eddig gazdátlan utasítást.

Valaczka János Pál, a Piarista Rend Magyar Tartományának ökonómusa a hvg.hu-nak elmondta, hogy nekik van egy, a dokumentumhoz hasonló utasításuk. „Ez a fenntartói utasítás egy keretdokumentum, amin együtt dolgozunk az intézményeinkkel. Bizonyos rugalmasságot is biztosít nekik, hiszen működési körülményeik – adott esetben egy óvoda vagy egy gimnázium – között lehetnek eltérések” – mondta a rend munkatársa. Valaczka az utasítást azzal indokolta, hogy a lehető legkevesebb energiát szeretnék elhasználni.

Az ökonómus hangsúlyozta, hogy nem plusz szüneteket akarnak adni, hanem a jogszabály adta lehetőségeikhez mérten munkanapokat, munkaszüneti napokat szeretnének átcsoportosítani.

Az előző héten kiszivárgott dokumentum szerint a hatálya alá tartozó intézményekben december 19-21. között tanítás nélküli munkanapot vagy szombati tanítási nappal pótolt szünetet kell kiadni, január 28. és február 12. között szünetet kell kiadni, február 13. és március 3. között pedig  a „lehető legkevesebb jelenléti oktatással” kell megszervezni az oktatást.