Ezt követelik ismert közgazdászok a közoktatásban Orbántól

Nyílt levelet tettek közzé a közoktattással kapcsolatos problémákról.

Nyílt levelet tettek közzé a közoktattással kapcsolatos problémákról ismert közgazdászok.

A Berlinger Edina, Bihari Péter, Bod Péter Ákos, Bojár Gábor, Chikán Attila, Csaba László, Felcsuti Péter, Győrffy Dóra, Katona Tamás, Király Júlia, László Csaba, Mellár Tamás, Nagy Zoltán, Oblath Gábor, Palócz Éva, Petschnig Mária Zita, Rosta Miklós, Scharle Ágota, Simonovits András és Vértes András által aláírt nyílt levélben felidézik, hogy idén tavasszal az Európai Bizottság a magyar oktatási rendszerről – többek közt – a következőket volt kénytelen megállapítani:

A nyílt levelet aláíró közgazdászok szerint az állami iskolarendszer fent jellemzett állapota tarthatatlan. Mint írják, az ország gazdasági hanyatlásának elkerülése érdekében a teljes oktatási rendszer mélyreható átalakítására és az oktatásban dolgozók anyagi megbecsülésére van szükség, „és ezt – mint felelősen gondolkodó közgazdászok – követeljük is”.

Nem értünk egyet azzal, hogy a kormány a pedagógusok béremelését az uniós források megszerzésétől teszi függővé. Ez a társadalom félrevezetése. A magyar költségvetésben arra van forrás, amire Orbán Viktor és adminisztrációja költeni akar.

A neves közgazdászok azt követelik, „hogyha idénre már nem, a következő évre vállalja fel a kormány – a 2023. évi költségvetés újratervezése során – az oktatási rendszerben dolgozók érdemi bérrendezését! Az ország, a gyermekeink és unokáink jövője a tét!”