A közoktatás helyzetének javítását sürgeti a Nyugdíjas Parlament is

Szerintük az idősek abban érdekeltek, hogy unokáik színvonalas közoktatási intézményekben tanulhassanak.

Az idősek abban érdekeltek, hogy unokáik színvonalas közoktatási intézményekben, korszerű és versenyképes tudáshoz juthassanak,

írta szerdai közleményében a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület. Úgy látják, hogy a nyugdíjasok aggódva figyelik a közoktatási területén tapasztalható elszomorító jelenségeket:

Kétségbe ejt bennünket, hogy a szemünk előtt épül le az az intézményrendszer, amelynek a jövő építésére hivatott, az országunk gazdagodását elősegítő, és az időseket megbecsülő fiatalok felkészítését kellene szolgálnia.

Álláspontjuk szerint a pedagógusok társadalmi és anyagi megbecsülése folyamatosan csökken, helyzetük a többi értelmiségi pályán dolgozóhoz képest is méltatlan. „Elkeserítő azt látni, hogy a nevelési-oktatási célt szolgáló épületek karbantartása folyamatosan elmarad, így azok állapota szemmel láthatóan romlik” – tették hozzá.

A nyugdíjasok remélik, hogy a közoktatás területén hamarosan gyökeres fordulat következik be, és rövid időn belül megvalósul az anyagi, személyi és szervezeti feltételek javulása. Mint írták:

Számunkra megnyugtató lenne, ha a közoktatásban részt vevő fiatalok a modern, globalizálódó világhoz alkalmazkodó készségekkel és tudással rendelkező felnőtté válhatnának. Így növekedne fel egy, az ország versenyképességét jelentősen növelni tudó, nyelvi nehézségeken túllépni képes generáció, s hazájára méltán büszke, az elődei eredményeit tovább építő, értékeit felvállaló, szüleit megbecsülő ifjúság venné át a stafétabotot az idősebbektől.