Navracsics: Szeretnénk jó példával elöl járni a korrupció elleni harc területén

A miniszter szerint radikális „kifehéredés” figyelhető meg a magyar közbeszerzési eljárásokban és a korrupciós helyzetben.

Magyarország jó példával szeretne elöl járni a közbeszerzési eljárások tisztasága és a korrupció elleni harc területén, ezért is tett vállalásokat – mondta a területfejlesztési miniszter kedden Budapesten, a Nézőpont Intézet új elemzésének bemutatóján.

Navracsics Tibor az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) 2016-2021-es adatait bemutatva ismertette: az elmúlt öt évben meredeken csökkent a hivatal által észrevételezett ügyek száma, amivel a magyar bűnüldöző hatóságokhoz fordult. Úgy fogalmazott: radikális „kifehéredés” figyelhető meg a magyar közbeszerzési eljárásokban és a korrupciós helyzetben.

Ezt az Európai Bizottság dokumentuma is alátámasztja, amely szerint Magyarországon van még mit javítani, de az ország nem tartozik azon tagállamok közé, ahol komoly, súlyos problémákat tapasztaltak a közbeszerzési eljárások területén – fejtette ki.

Magyarország ugyanakkor teljesíti a vállalásokat, ha ez a feltétele annak, hogy a magyar adófizetők hozzájussanak az őket megillető uniós forrásokhoz, és azokat transzparens, átlátható módon az ország fejlesztésére lehessen fordítani – hangsúlyozta Navracsics Tibor.