Novák Katalin: A nők értenek a válságkezeléshez

A köztársasági elnök szorgalmazta, hogy a nők lehetőséget kapjanak arra, hogy teljes életet éljenek, és ne kelljen választaniuk munka és az anyaság között.

Novák Katalin köztársasági elnök azután, hogy részt vett II. Erzsébet királynő temetésén, az ENSZ női állam- és kormányfőknek szervezett New York-i fórumára utazott, ahol kijelentette:

a nők értenek a válságkezeléshez, anyaként rendelkeznek ezzel a tapasztalattal, és képesek közösségeket összetartani.

A női vezetők tanácskozásán Novák szorgalmazta, hogy a nők lehetőséget kapjanak arra, hogy teljes életet éljenek, ne kelljen választaniuk anyaság és karrier között, és a nők köréből kikerülő vezetők erre is példát jelenthetnek. Szerinte erre jó példa a magyar család politika, amely erre lehetőséget teremt a terhek megosztására azáltal, hogy az apák, sőt a nagyszülők is felvehetik a gyermekvállaláshoz kötődő támogatásokat, míg a négy- vagy többgyermekes anyák teljes szja-mentességet kapnak. Megjegyezte, hogy a magyar kormány szeretné ezt kiterjeszteni a háromgyermekes anyákra is.

Novák Katalin hozzászólásában harmadikként példaként azt emelte ki, hogy a női vezetők példaképek lehetnek a család és karrier összeegyeztetésének megteremtésében.A női állam- és kormányfők fórumát az ENSZ Közgyűlésének előző, valamint jelenlegi elnöke, a magyar Kőrösi Csaba hívta össze. A tanácskozást Helen Clark, Új-Zéland korábbi miniszterelnöke vezette, azon részt vett a világ több tucat országának női vezetője. A felszólalók között volt – a magyar köztársasági elnök mellett – Izland, Banglades, Uganda miniszterelnöke. A fő témák a nemek közötti teljes társadalmi egyenjogúság elérése, ennek módjai, valamint a nők minél teljesebb bevonásának lehetséges társadalmi előnyei voltak.

Novák Katalin hivatalos programja szerdán folytatódik New York-ban, ahol helyi idő szerint kora délután az ENSZ Közgyűlésében is felszólal.

(MTI)