Leáll az Erkel Színház a fűtési szezonra

A megnövekedett rezsiszámlák és az elvont állami támogatások három milliárdos lukat ütnek az intézménycsoport költségvetésén.

Novemberben bezár az Erkel Színház a megnövekedett rezsiszámlák miatt – közölte az InfoRádió műsorában Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója. Az átmeneti bezárást, amely várhatóan a fűtési szezont fogja érinteni, a rezsiár-emelkedés mellett állami támogatások megvonásával indokolta. Ezek szerinte összességében hárommiliárd forint mínuszt jelentenek az intézmény költségvetésében.

Ókovács Szilveszter arról is beszélt, hogy az összes intézményükre vonatkozóan még nincsenek tisztában a várható áremelkedések mértékével. Az 30 ezer négyzetméteres Eiffel Műhelyházban például távfűtés van, és csak január 1-jétől lesz érvényes az új ár, de még nem tudni, mi várható a következő évre.

A főigazgató szerint az Operaházra és az Erkel Színházra vonatkozóan olyan árakat kaptak, amelyek „kifizethetetlenek”, ezért zárják be az Erkelt november 6-ával. Az Eiffelben előadást töröltek el, és megtakarítást várunk attól, hogy a Bánffy Miklós termet és a közösségi tereket nem kell annyiszor felfűteni. Az Operaház viszont marad:

A vezérhajónak működnie kell, és ezt egyelőre nem látom veszélyben

– mondta.

A főigazgató arról is beszélt, ha baj lesz az Eiffel ügyében – központi költségvetési intézményként – az államhoz fognak fordulni.

A rezsiszámlák mértékéről a főigazgató elmondta: a sok intézmény együtt „közbeszerezteti” a gázt. A kapott ajánlat egymilliárd forint körüli összegről szól a gáz esetében, ami 8-10-szeres változás. Az áram esetében is hasonló nagyságrenddel kell már számolni, bár a konkrét szám itt még nincs meg. Ókovács szerint az intézményt sújtó minimum kétmilliárd forinttal magasabb rezsiszámla és az egymilliárdos forráselvonás a költségvetésük egyötödét teszi ki. Ezt az összeget a működési költségen kell kigazdálkodni, de a béreket nem érintheti az elvonás – hangsúlyozta.

A 18 fokot meg remélem, hogy elviselik majd, úgyis hamar belehelik a nézőteret. Nem hiszem, hogy ott fázás lesz

– mondta a Magyar Állami Operaház főigazgatója.