A függetlenek napja, időközi választások két fideszessel

Négy településen tartanak időközi választást vasárnap.

Az állami hírügynökség előzetese szerint négy településen tartanak vasárnap időközi önkormányzati választást. Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet.

A Veszprém megyei Borszörcsökön településvezetőt és képviselőket is választanak, mert a képviselő-testület feloszlott. A polgármesteri posztot hárman szeretnék elnyerni: egy jelölt a Fidesz-KDNP színeiben, ketten függetlenként. A négy képviselői helyért tizenkét független jelölt indul; a választáson 306 helybéli szavazhat.

A Tolna megyei Faddon időközi polgármester-választást tartanak, mert a települést 2006 óta vezető polgármester májusban lemondott. A választáson nyolc független jelölt indul, a községben 3341 választásra jogosult szavazhat.

A Békés megyei Medgyesbodzáson szintén polgármestert választanak, mert a korábbi településvezető meghalt. A dél-békési településen két független jelölt indul a választáson, a névjegyzékben 783-an szerepelnek.

A főváros I. kerületében, az 5. számú egyéni választókerületben azért tartanak időközi képviselő-választást, mert a térség képviselője lemondott. (Gelencsér Ferenc áprilisban parlamenti képviselő lett – a szerk.) A választáson három jelölt indul. Egy a Fidesz-KDNP színeiben, egy függetlenként, egy pedig a DK-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd-Várunk Egyesület jelöltjeként. A névjegyzékben 2153-an vannak.

A Somogy megyei Bárdudvarnok és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszagyenda roma nemzetiségi választópolgárai települési nemzetiségi önkormányzati képviselőket választottak volna ma, de a választások a szükséges számú jelöltek hiányában elmaradnak.