Ötödével több parkolási bírság volt hétfőn az új zónák miatt

Az első napok tapasztalataiból azért kár lenne messzire vezető következtetéseket levonni.

Noha az első nap tapasztalataiból hosszú távú következtetéseket még nem lehet levonni, a megváltozott parkolási szabályok miatt akár húsz százalékkal is nőtt a bírságolási arány a fizetős parkolókban Budapesten – írta meg szerdán a Telex.

A parkolásért hétfőtől kell többet fizetni a fővárosban, ahogy arról korábban a 24.hu is beszámolt. A belső kerületekben a parkolás így már hatszáz forintba kerül óránként, miután életbe lépett az új, négy zónatípusból álló egységes fővárosi parkolási rendszer is.

A lap budapesti kerületeknél érdeklődött a szabályozás korai tapasztalatairól. Eszerint Terézvárosban a megváltozott parkolási szabályok elsősorban a nem kerületi autósokat érintik, az ott lakóknak ugyanis a legtöbb esetben van éves várakozási engedélyük. Nemtetszésüket ennek megfelően inkább azok az autósok fejezték ki a megnövelt üzemidő és magasabb tarifa miatt, akik nem a kerületben élnek, és emiatt parkolási díjat kénytelenek fizetni.

Az új szabályok a XI. kerületben jelentős változásokat hoztak. Az új zónákkal a díjfizető övezetek területe nagyjából a másfélszeresére nőtt az elmúlt két hónapban. A díjfizető övezet része lett az Infopark, Szentimreváros és a Gellérthegy déli része is. További változás, hogy míg korábban egységesen este hatig tartott a fizető parkolási rendszer üzemideje, a B zónába tartozó területeken (Lágymányos és Gellérthegy bizonyos részein) mostantól már este nyolc óráig kell fizetni. A korábban négy órában maximalizált várakozási idő is váltotott a kerületben, ez mostantól 3 óra lesz.

 Szintén a XI. kerület közölte, hogy bár egy nap alapján túlzás lenne következtetéseket levonni, de hétfőn az átlagoshoz képest mintegy 20 százalékkal több volt a bírságolás.

Ez azonban a változások mértékét tekintve szerintük nem kiugró.

Belső-Ferencvárosban nem alakítottak ki új parkolási zónát, csak azok határai változtak meg. Az A várakozási övezetben este nyolc óráról este tízre változott a díjfizetési kötelezettség végét jelző időpont. A kerület arról még nem tudott tájékoztatást adni, hogy ott mennyivel nőtt a bírságok száma, de az emelkedés borítékolható a hosszabb üzemidő miatt.

A II. kerületben hétfőn még nem bírságoltak. Mint Őrsi Gergely polgármester elmondta, az első napokban inkább a megelőzésre koncentrálnak. A parkolóőrök ennek megfelelően eddig mindössze figyelmeztettek, ha a parkoló autó belecsúszott a meghosszabbított üzemidőbe. A kerületben összesen hatvan ilyen figyelmeztetést adtak ki hétfőn.