Eltűntek Magyarországról az orosz turisták, sok százmilliós bevételtől esik el a turizmus

Úgy néz ki, megtizedelődött a számuk Magyarországon.

Az orosz turistákat is érintő uniós vízumkérdésről közölt cikket a G7, amelyben külön szó esik arról, hogy esett vissza az Oroszországból Magyarországra érkezők száma a háború évében.

Az általános európai helyzetről azt írja a portál, hogy az „európai közvéleményt irritálja a háború alatt EU-s országokba érkező orosz turisták látványa, a tagállamok illetékes miniszterei a vízumfeltételek szigorításáról tárgyalnak, még a teljes tiltás is terítéken van.” Ráadásul eközben „Oroszországot már most is egyre nehezebb elhagyni. A gyakorlatban több ország már nem ad ki turistavízumot, a kevés megmaradt légijáratra nagyon megdrágultak a jegyek. Moszkvában jellemzően már csak készpénzt fogadnak el a repülőjegy-értékesítők, és a külföldre utazó oroszok a Mastercard és a Visa által kiállított bankkártyáikat sem tudják használni a szankciók miatt.”

Nem csoda, hogy Európa-szerte megcsappant az orosz turisták száma. Így Magyarországon is. Néhány példa:

A háború, és az oroszországgal feszült helyzet ellenére azonban a teljes uniós vízumtilalom nehezen képzelhető el Európában. Akik az unióban ez ellen érvelnek, azok szerint a teljes tiltással a Putyinnal szembenálló oroszokat is büntetnék, ami rossz jelzés lenne az orosz közvélemény még Európától nem teljesen elidegenített részei felé.