Egy év a várakozási idő az új autókra

Készletről elvihető autókat levadászni pedig komoly utánajárást igényel.

Egy évet is várni kell, ha valaki most szeretne új autót vásárolni, készletről elvihető autókat levadászni pedig komoly utánajárást igényel. A szállítási idők terén egyelőre nem látható csökkenő tendencia, miközben az új autók ára átlagosan 20–40 százalékkal emelkedett az elmúlt évben, közölte az mfor.hu megkeresésére Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének (GÉMOSZ) elnöke.

Mindennek az oka a pandémia után kialakult csiphiány, amelyet más alapanyagok és köztes termékek, például az alumíniumötvözetekhez használt magnézium hiánya tetéz, az autógyártók emiatt nem képesek a megrendeléseket időben teljesíteni. A szalonokban a legtöbb helyen csak bemutató autót tartanak, készlet nincsen, a legtöbb gyár 5-10 százalék befizetését követően csak ügyfélrendelésre gyárt. Az előleget a megrendeléskor érvényes ár alapján állapítják meg, és az ár nem változik, amíg a vevő hozzájut a kocsihoz. A fennakadás jóformán valamennyi autógyártót – távol-keletieket és európaiakat – egyformán érint, ami jelentős hatással van a használtautó-piacra is.

A használtautó-piac minden idők rekordját éli. A probléma azonban, hogy most Nyugaton is kelendőbbek lettek a jobb minőségű használt autók, az áraik is sokat emelkedtek, így mindinkább a régi, ott már eladhatatlan, a biztonsági és károsanyag-kibocsátási normákat alig-alig teljesítő autó kerül be az országba, ami nagyon rossz tendencia

– fogalmazott a GÉMOSZ elnöke.

Hozzátette azt is, az elektromos autók piacán a várakozási idők valamivel rövidebbek, aminek az oka, hogy a gyártók az értékesített flottára összesen engedélyezett szén-dioxid-kvótát csak úgy tudják teljesíteni, ha elektromos autókkal ellensúlyozzák a belső égésűek túlfogyasztását.