Szijjártó Péter a nagyköveteknek: beledumálni nem kell a másik dolgába, de vagányság azért kell

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a magyar nagykövetek éves értekezletén beszédet tartott. A külügyminiszter rendszeresen tart

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a magyar nagykövetek éves értekezletén beszédet tartott. A külügyminiszter rendszeresen tart ilyen fejtágításokat nemcsak külpolosoknak, az év elején például járt a Megafonnál is, ami azért lett hír, mert még az ATV-s Kárász Róbert is kormánypárti propagandisták közül figyelte Szijjártó szavait.

Kapcsolódó

A külügyminiszter hétfőn a nagyköveteknek elmondta, hogy a nemzeti érdek érvényesítésére alapuló külpolitika a sikeres külpolitika, ehhez kell egy “nagy adag vagányság” is, de láthatóan meghozza az eredményeket. Nem azért küldünk nagyköveteket sehova, hogy ott beledumáljunk, hogy az állomáshelyen hogyan kéne csinálni a dolgokat, mert ahhoz nekünk semmi közünk nincsen” – mutatott rá, hozzátéve, hogy ez fordítva is így van. “A jövőben sem fogjuk elviselni azt, ha egy másik ország képviselője azt gondolja, hogy azért jön ide, hogy minket megtanítson egy jobb vagy más típusú életre, mert köszönjük szépen, mi azt nem kérjük”.

Beszédének legfontosabb kijelentései ezek voltak: