350 millió forint pályázati pénz tűnt el a hugyagi önkormányzatnál, nyomoz a rendőrség

A pénz nagy részét szociális lakások felújítására és újak építésére kellett volna költeni.

Hugyag település 194 millió forint uniós támogatást nyert szociális lakások felújítására és újak építésére, valamint 158 milliót nyert játszóterek és kultúrház kialakítására, illetve a helyi óvoda konyhájának felújítására, a pénzt viszont másra költötték – írja az rtl.hu.

Lovas Ilona helyi önkormányzati képviselő nyilatkozott az Rtl-nek, azt mondta, a beruházásokból semmi nem valósult meg, ezért a minisztérium arra kötelezte a falut, hogy mind a 350 millió forintot fizesse vissza. Ezt nem tudják megtenni, mert a pénz nincs meg.

A két pályázat a kormány portálján is megtalálható, ami a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési időszak szabálytalan projektjeit listázza. Hiányzó elszámoló bizonylatok miatt a teljes támogatási összeget visszakövetelik.

A helyi képviselő azt is elmondta, rendőrségi feljelentést tettek tavaly október végén ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelésért, mert ezt nem lehet ennyiben hagyni. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság az RTL Híradóval közölte, hogy hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt folytatnak büntetőeljárást, az uniós támogatás szabálytalan felhasználása miatt pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé megtették a szükséges intézkedéseket.

Bodor Gábor, Hugyag alpolgármestere szerint az alulfinanszírozott önkormányzat egyszerűen elköltötte a pályázati pénzt a saját működésére. A korábbi polgármester lemondott, a helyiek szerint külföldre távozott. Vasárnap időközi polgármester-választást tartanak a településen.