Fejenként négymillió forinttal motiválták a szétszabdalt tárca felsővezetőit

Egyfajta búcsúajándékként még a választások előtt.

Az előző ciklus végén nagyvonalú búcsúajándékot kaptak az Emberi Erőforrások Minisztériumának politikai felsővezetői nem sokkal azelőtt, hogy a tárcát feldarabolták volna: a nyolc államtitkár a január és március közötti időszakban „motivációs elismerés” címszó alatt fejenként bruttó négymillió forintot kapott – szúrta ki a Blikk.

Az érintettek többségének ugyanakkor legfeljebb az előző munkahelyétől kellett elbúcsúznia, a kormányzati pozíciók az ötödik Orbán-kormányban sem kerülték el őket, így nem valamiféle végkielégítésről van szó. Rétvári Bence a belügyi tárcánál folytatta miniszterhelyettesi karrierjét, vele tartott a köznevelésért felelős Maruzsa Zoltán és a szociális ügyekkel foglalkozó Fülöp Attila is. Az Európai Uniós fejlesztéspolitikáért felelős Vitályos Eszter a kulturális és innovációs tárca miniszterhelyettese lett, míg Szabó Tündétől ugyan elvették a magyar sportvilág felügyeletét, viszont egy kormánybiztosi pozícióval vigasztalódhatott. Rajtuk kívül még Horváth Ildikó egészségügyért, Fekete Péter kultúráért és Lőrinczi Zoltán nemzetközi ügyekért felelős egykori államtitkároknak ismerték el a motivációjukat.

A jutalmak a jóval később közzétett kormányzati dokumentumokban ugyan szerepelnek, de nincs feltüntetve, hogy ki, milyen szempontokat mérlegelve döntött a kifizetésekről. Ezért a Blikk megkereste a Miniszterelnökséget, ám válasz egyelőre nem érkezett.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója a lapnak azt mondta, a korrupció elleni küzdelem szempontjából önmagában az nem kifogásolható, hogy az állami vezetők komoly pénzeket kapnak. „Adott esetben a magas fizetés éppen véd a korrupciótól, hiszen okkal feltételezhetjük, hogy ha valaki jó bért kap, nem lesz annyira elfogadó a vesztegetési kísérlettel szemben. Az viszont nem világos, hogy mégis mire kellett őket ösztönözni, mennyiben sikerült az ösztönzés, vagy mi az a különös célfeladat, extra teljesítmény, amit minden államtitkár ilyen hibátlanul és egyformán jól valósított meg” – tette hozzá.