Ujhelyi meghúzná a vészféket a „Fidesz hazugságvonatán”

Nem tetszik az MSZP-s EP-képviselőnek egy országgyűlési határozati javaslat.

A kormánypárti hazugságvonaton, úgy látszik, nincsen vészfék, vagy legalábbis nem maradt a régi Európa-párti, tekintélyes fiatal demokratákból senki, aki meghúzná azt az illiberális száguldás közben

– így kezdi szerdai közleményét Ujhelyi István. Az MSZP európai parlamenti képviselője arra a parlamenti határozati javaslatra utal, amely az Európai Unió átalakításáról szóló konferencia-sorozat eredményeként fogalmazza meg a magyar álláspontot. „Mindezt teszi úgy, hogy saját Európa-ellenes, szimplán pártpolitikai és az európai közösséget tovább feszítő, működését akadályozó, fideszes hatalmi érdek mentén megfogalmazott tételeket állít be a magyar nemzet egységes és kiérlelt álláspontjaként. Ez nettó hazugság” – fogalmaz az EP-képviselő.

Felidézi: az Európai Bizottság még 2019-ben fogalmazta meg, hogy széles körű és hosszú társadalmi vitában gyűjti össze az európai állampolgárok véleményét az unió működéséről és tervezett reformjának irányairól. Több mint ötmillióan látogattak el az erre a célra létrehozott online felületekre, közel tizenhétezer különálló ötlet és javaslat került érdemi megvitatásra és majdnem hétezer rendezvényt tartottak az átfogó konferencia-sorozat keretében szerte Európában – emlékeztet Ujhelyi.

Ezután példákat sorol a határozati javaslatból, amelyek szerinte nem felelnek meg a valóságnak. Kifogásolja egyebek mellett azt a megállapítást, miszerint „nyílt és demokratikus párbeszéd helyett – az állampolgári hozzájárulások jelentős részének kizárásával – a tagállamok szuverenitásának felszámolásában és az uniós bürokrácia hatalmának növelésében érdekelt erők politikai, ideológiai törekvéseinek kiszolgálójává vált”. Ujhelyi szerint a Fidesz-KDNP által most beterjesztett és elfogadni kívánt határozati javaslat több szempontból is rendkívül ártalmas és hazug. Egyfelől az Európai Bizottság által kezdeményezett átfogó konferencia-sorozat sikeres és érdemi volt, abban rengeteg magyar polgár és civil szervezet is részt vett; de a fontosabb eseményeken még a magyar kormány képviselői, államtitkárai, polgármesterei és fideszes EP-képviselői is jelen voltak, „vagyis hazugság, hogy nem volt érdemi ráhatásuk a folyamatokra”.

A Fidesz-KDNP aljas húzásra készül tehát ismét, csak azért, hogy a miniszterelnök zsarolási pozícióit megerősítse az Európai Tanács soron következő csúcstalálkozóján. Ilyen hazugságokat és az európai közösségünket tudatosan gyengítő tételeket tartalmazó parlamenti határozatot elfogadni politikai bűntett. Szomorú, hogy a Fideszben már láthatóan egyetlen európai magyar sem maradt, aki tiltakozzon ellene

– írja Ujhelyi István.