Ha találunk egy olajmezőt, az gyorsan megoldja a helyzetet

Arra a kérdésre, hogy szükség lesz-e az idei költségvetés kiigazítására, és az mekkora mértékű lesz, Gulyás nem mondott konkrét számot.

Milyen intézkedéseket tett a kormány az Oroszországtól való energiafüggőség csökkentésére? – kérdeztük, hozzátéve, hogy a lengyelek az év végére függetlenednének az orosz gáztól.

„És ön ezt elhitte?” – kérdezett vissza Gulyás, aki szerint ez a kijelentés hihetetlen, az orosz gáztól nem lehet függetlenedni, erről azonban megszűnt az őszinte beszéd az európai politikában. A kőolaj esetében pedig „ha találunk itt egy olajmezőt, az gyorsan megoldja a helyzetet”. A kormány boldog lenne, ha ilyen áron máshonnan vásárolhatnánk a gázt, de nem ez a helyzet, mondta. A magyarországi gáztározóknál most kezdődik a feltöltési időszak, mondta, jelezve, hogy ilyenkor a legkisebb a bennük található gázmennyiség.

Gulyás előzőleg a Telex kérdésére arról beszélt, a kormány nem tart attól, hogy a Gazprom felmondaná a gázszállítási szerződést, mert mi fizetünk nekik.

Arra a kérdésre, hogy szükség lesz-e az idei költségvetés kiigazítására, és az mekkora mértékű lesz, Gulyás nem mondott konkrét számot. Ami szerinte fontos, a hogy a 4,9 százalékos hiányt tartani tudják, de a háború és annak következményei miatt adódnak nehézségek. Ilyen nehézségként említette, hogy az állami intézmények rezsiköltségében 250 milliárd forintos töblet mutatkozik.

Bízuk abban, hogy ezt tudjuk kezeleni

— mondta a miniszter hozzátéve, hogy ha a probléma eléri a toleranciaküszöböt, akkor hozzá kell nyúlni az idei költségvetés számaihoz.