Hvg: az oroszpárti tüntetést szervező férfi neve évekkel ezelőtt egy kibertámadási ügyben került elő

P. Zoltán lett a tulajdonosa az orosz hekkerek által 2014-ben használt domainnek.

Április 30-án tüntetés lesz Budapesten az orosz-ukrán háborúval összefüggésben. Amióta az oroszok megtámadták Ukrajnát, több demonstráció is volt már a fővárosban, ám ezek célja szinte egytől egyig az ukránok melletti kiállás volt. A hónap végi eseményt azonban Oroszország mellett, a NATO és az EU ellen szervezik. Azt már a Hvg.hu szúrta ki, hogy az esemény egyik létrehozója évekkel ezelőtt egy oroszok által elkövetett kibertámadási ügyben is érintett volt.

A lap azt írja, hogy ez a személy P. Zoltán, akinek  a facebookos adatlapjából szinte semmi nem derül ki, de egy ugyanilyen, egyébként nem szokványos vezetéknevű férfi évekkel korábban egy olyan kibertámadásos ügyben bukkant fel, amelynek hátterében minden bizonnyal oroszok álltak, a célpont pedig a Honvédelmi Minisztérium volt. A Hvg tudni véli, hogy nem pusztán névazonosságról van szó, a kibertámadással összefüggésbe hozott férfi és az oroszpárti tüntetésnél is felbukkanó személy egy és ugyanaz.

Még 2014-ben egy qov.hu domain alatt lévő oldalról az orosz titkosszolgálatok adathalász-támadást indítottak a HM ellen, és a Hvg információi szerint később P. Zoltán lett a tulajdonosa az orosz hekkerek által használt domainnek. 2017-ben a Népszava folytatott oknyomozást az ügyben, a domain akkori tulajdonosát megkeresve akkor P. Zoltánba botlottak, akiről annyit lehetett akkor tudni, hogy Győrben él és informatikusként dolgozott.

P. a kibertámadásban való érintettségét határozottan tagadta, nincs is semmilyen bizonyíték arra, hogy része lett volna benne, ugyanakkor a cikk szerzője megjegyzi, ha P. Zoltánnak semmi köze nem volt a qov.hu-s adathalász műveletekhez, akkor furcsa, hogy éppen nála kötött ki végül az akcióhoz használt domain.