Nyíregyházi tanár szerkesztette az egyik legnagyobb magyar nyelvű álhíroldalt

Holdnácikról és reptiliánokról is beszélt a diákjainak.

Egy nyíregyházi gimnázium egyik nevelőtanára szerkesztette a Világ Helyzete címet viselő magyar nyelvű álhíroldalt – derítette ki az Átlátszó. Az oldal 11 éve működik, ez idő alatt összesen több mint 800 cikk jelent meg a Világ Helyzetén, az első pár évben évi 150-200 darab cikk sem volt ritka.

A Világ Helyzete már 2015-ben felkerült a HVG és az Urban Legends nevű tényellenőrző oldal kamuhíroldalokat tartalmazó listájára. A Political Capital tavalyi kutatása szerint a szélsőjobboldali és Kreml-párti webszájtok és Facebook-oldalak által megosztott hivatkozások top 10 leggyakoribb eredeti forrása közül három is az SBG Buddha álnéven publikáló szerzőhöz kötődött.

„Ő több alkalommal is kötelezően ajánlott jelleggel filmvetítéseket tartott, jobbnál jobb témákkal – pl. a Rhondy Byrne-féle A titok, de néztünk szcientológus dokumentumfilmet a pszichiáter- összeesküvésrőI, és MLM kampány filmet is. Egy alkalommal valamilyen arkangyal-kártyás jóslás volt a program” – árulta el az Átlátszónak a nyíregyházi gimnázium egykori diákja.

Az órákon kívül is gyakran beszélt összeesküvés-elméletekről: Nibiru, holdnácik, reptiliánok, amit csak el lehet képzelni. Abból sem csinált titkot, hogy ő szerkeszti az oldalt

– teszi hozzá a névtelenségét kérő forrás. Egy másik egykori diákja úgy nyilatkozott, hogy tanáruk nemhogy nem csinált titkot abból, hogy ő szerkeszti az alterantív híroldalt, de konkrétan ajánlotta is nekik a Világ Helyzetét, továbbá felidéz egy esetet, amikor a választások előtt azt fejtegette, hogy a muszlimok el akarják foglalni Európát.

Az oldal február 28-áig volt elérhető, amikor a tárhelyszolgáltató Google félrevezető információkra hivatkozva törölte az oldalt, de az érintett nevelőtanári pályája mellett továbbra is folytatja a tevékenységét az általa szerkesztett másik, Alternatív Hírek névre hallgató oldalon, ráadásul a Világ Helyzete nyomtatott formában is megjelenik.