Az Európai Bizottsághoz fordult két magyar szervezet a közmédiában terjesztett orosz dezinformáció miatt

A Political Capital korábban eredménytelenül fordult az NMHH-hoz, ezért döntöttek úgy a TASZ-szal, hogy a Bizottság elé viszik az ügyet.

Az Európai Bizottsághoz fordult a Társaság a Szabadságjogokért és a Political Capital az orosz dezinformáció terjesztése miatt. A lépést azzal indokolják, hogy miközben az Unió kitiltotta területéről az orosz propagandát, szerintük az annak megfelelő tartalmakat a magyar közmédia akadálytalanul terjeszti tovább. Kedd délután kiadott közleményükben a szervezetek azt írják, mivel a Political Capital hiába tett bejelentést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál az orosz propaganda terjesztése miatt, a TASZ-szal közösen úgy döntöttek, hogy az Európai Bizottsághoz fordulnak az ügyben. A két szervezet arra kéri a Bizottságot, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel lépjen fel azért, hogy egyetlen tagállam közmédiája se „szolgálhasson hátsó ajtóként” az unióból kitiltott háborús propaganda terjesztőinek.

Az Európai Unió példás gyorsasággal és hatékonysággal lépett fel az orosz háborús dezinformációval szemben, így azt sem engedheti meg, hogy a magyar közmédia következmények nélkül tegye értelmetlenné az erre vonatkozó, közös európai szabályokat

– idézi a közlemény Kapronczay Stefániát, a TASZ ügyvezető igazgatóját.

Szicherle Patrik, a Political Capital elemzője szerint háború idején kiemelkedően fontos a kiegyensúlyozott tájékoztatás, főleg, ha az agresszió épp a szomszédunkban zajlik, és az agresszor állam, Oroszország Magyarország szövetségesi rendszerére próbálja áthárítani a felelősséget a háborúért.

Ha a Kreml által terjesztett bizonyítottan hamis állításokat a magyar társadalom széles tömegéhez juttatják el belpolitikai szereplők, azzal Moszkva dolgát könnyítik meg, hiszen ezek a narratívák segíthetnek elbizonytalanítani a magyar közönséget abban, hogy valóban csak a Kreml felelős Ukrajna megtámadásáért

– idézi a közlemény a politikai elemzőt.

Mint ismert, az Európai Unió Ukrajna orosz inváziójának kezdetén több orosz propagandaforrást is szankciós listára helyezett.

A Szputnyik és az RT semmilyen tevékenységet nem végezhetnek az Unió területén, és a tagországok médiaszolgáltatóinak is tilos ezek tartalmainak sugárzása vagy bármilyen terjesztése.

A magyar közmédia csatornái azonban a jelek szerint továbbra is forrásként használják az orosz propagandát, máskor pedig kritika nélkül közölnek orosz dezinformációs üzeneteket.