Karácsony Gergely fogadott rá, hogy Budapesten 18-ból 18 körzetet csont nélkül behúz az ellenzék

Azt is megtippelte, hány egyéni körzetet nyer országosan az ellenzék.

Karácsony Gergely az Azonnalinak egykori politikai elemzőként azt mondja, iszonyatosan szoros eredmény lesz a választáson, az

ellenzéki véleményformálókra jellemző köldöknézést, öntökönszúrást, lenézést semmi nem indokolja.

Szerinte a Fidesz 2018-as kétharmados parlamenti többségét olyan tényezők alapozták meg, amelyek mára megszűntek. A kampány a  Fidesznek kedvez inkább, a választást eldöntő fundamentumok viszont az ellenzéknek.

Egy ellenzéki összefogással szemben Fidesz már 2018-ban is valószínűleg kikapott volna. (…) Most megvan az összefogás, kérdés, megvan-e a 2018-ban még meglévő társadalmi többség. Ezt persze nem tudhatjuk pontosan, de szerintem semmi okunk azt gondolni, hogy most a Fidesz jobban áll, mint 2018-ban.

Szerinte a közvélemény-kutatásoknál jobban lehet következtetni a korábbi eredmények elemzéséből egy adott választás kimenetelére.

2002 óta a felmérések átlaga nagyon jelentősen felülméri a Fidesz támogatottságát.

A gazdasági hangulat javulóban, de fényévekre van a 2018-astól, a Fidesz sokkal rosszabb helyzetben van, miközben az ellenzék mozgósítási képessége 2022-ben leírhatatlanul jobb lett, és most minden választókerületben lesz ellenzéki szavazatszámláló.

Arra még fogadott is, hogy a főváros teljesen az ellenzéké lesz.

Ők is tudják, hogy itt nekünk 18/18. Én már fogadtam is egy közismert barátommal, hogy Budapesten mind a 18 választókerületet csont nélkül behúzzuk.

Van, ahol bonyolultabb a képlet, de Karácsony Gergely szerint az látszik, hogy „Hunnia” egyre inkább a Fidesz felé húz, „Pannónia” viszont az ellenzék felé, az ország polgáribb régióiban az ellenzék meglepően jól fog szerepelni, a Fidesz ott javít, ahol az ellenzéknek eleve kevés esélye volt a győzelemre.

A főpolgármester kizártnak tartja, hogy 40 egyéni körzetnél kevesebbet szerezzen az ellenzék. 40 másikban abszolút a Fidesz az esélyes, a maradék 26 körzet nagy része inkább az ellenzék felé dől, van egy listája, amelyen 57 nyerhető körzet szerepel, de elemző énje szerint eljuthatnak 65-ig is.