Publicus: Orbán huxitra készül a magyarok 48 százaléka szerint

A fideszesek ötöde kilépne az EU-ból, de tízből kilencen nemmel szavaznának erre.

A Publicus Intézet szerint egy most vasárnapi népszavazáson tízből kilencen (86%) szavaznának igennel az uniós tagságra, és szintén tízből kilencen (89%) mondanának nemet a kilépésre (huxit). 85 százalék szerint inkább előnyös az EU-tagság Magyarországnak. Így véli csaknem az összes ellenzéki szavazó (95%), a bizonytalanok 77 százaléka, illetve tízből hat (62%) fideszes.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselővel (a megrendelővel) közös tájékoztatóján Pulai András, a Publicus stratégiai igazgatója tanulságos adatnak nevezte, hogy a fideszes szavazók közül minden ötödik (22%) a kilépésre voksolna egy népszavazáson.

Az EP szociáldemokrata frakciója (S&D) által finanszírozott kutatásból Ujhelyi István azt az eredményt emelte ki, amely szerint ma már többen gondolják úgy (48%), hogy Orbán Viktor ki akarja vezetni az országot az EU-ból, mint akik biztosak benne, hogy nincs ilyen szándéka a jelenlegi kormányfőnek (43%).

A közvélemény-kutatás szerint minden második válaszadó (49%) tartja  elképzelhetőnek, hogy a magyar szándéktól függetlenül kiszorulhat Magyarország az Európai Unióból, mert nem felel meg a jelenlegi működése az EU feltételeinek. 

Tízből hat (60 százalék) válaszadó INKÁBB NEM ért egyet azzal, hogy az Európai Parlamentet, ahol a választott képviselők döntenek, meg kellene szüntetni és a miniszterelnököket tömörítő Európai Tanácsnak kellene a jelenleginél több kérdésben döntenie. Így látja tízből hét (72%) ellenzéki, minden második bizonytalan (51%) és tízből három (27%) fideszes.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot február 03 – 14. között a Publicus Intézet készítette a felnőtt népességét reprezentáló 2006 fő telefonos megkérdezésével. A felmérésbe bevontak nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint megbízhatóan reprezentálják a magyar lakosságot. A vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-2,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb megkérdezésével kaptak volna.