Az AB szerint nem jogszerűtlen, hogy fizetnie kell az orvosi kezelésért annak, akinek járulékelmaradása van

Nem ütközik Alaptörvénybe.

Nem ütközik az Alaptörvénybe, hogy akinek járulékelmaradása van, annak fizetnie kell az orvosi kezelésért, állapította meg az Alkotmánybíróság a hvg.hu szerint.

A lap cikkében emlékeztet, az országgyűlés 2019 végén döntött úgy, hogy 2020 őszétől aki elmaradt társadalombiztosítási járulékának befizetésével, annak fizetnie kell az orvosi ellátásért, és gyógyszerét nem támogatja a társadalombiztosítás. Ilyen helyzetbe kerülhet például az a fiatal, akit nem vettek fel az egyetemre és még nem dolgozik, aki háztartásbeli vagy aki úgy dolgozik, hogy nem jelentette be a munkaadója.

Az országgyűlés ellenzéki képviselői kezdeményezték a törvény és a végrehajtásáról szóló rendelet érintett pontjainak megsemmisítését, mondván, a változtatásnak nem volt jogszerű indoka.

Az Alkotmánybíróság több mint egy évig nem foglalkozott a beadvánnyal, de most megtárgyalta és elutasította.

A hvg.hu azt írja, érvelésük szerint

az állam nem avatkozhat ugyan be indokolatlanul és jogalap nélkül az élethez, méltósághoz való jog védelmi körébe, de az egészséghez való jog nem tartozik ebbe a körbe. Az Alaptörvény II. cikke, amely szerint az emberi méltóság sérthetetlen, nem alapozza meg az egyén alapjogát az állam által nyújtott meghatározott egészségügyi ellátásra vonatkozó törvényi szabályozásra. A fenntartható egészségügyi és egészségbiztosítási rendszer kialakításában a jogalkotónak akkora mozgástere van, hogy abból általában semmilyen igény nem vezethető le konkrét egészségügyi szolgáltatásokra.

A határozatban azzal indokolnak, hogy az élettel járó kockázatok egy részét a társadalombiztosítási rendszerek általában fedezik, más részük azonban nem hárítható át másokra, különösen akkor, ha a pénzügyi kötelezettséget előidéző helyzet az érintettnek betudható.

Az AB tehát elutasította a képviselők indítványát.