Szijjártó: Nemzeti érdek vagy birodalmi akarat közül választunk áprilisban

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Romániába utazott kampánykörútra. Itt egyebek mellett Madéfalvára látogatott el, és

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Romániába utazott kampánykörútra. Itt egyebek mellett Madéfalvára látogatott el, és megkoszorúzta a helyi Siculicidium-emlékművet.

Madéfalva arról nevezetes, hogy 1764. január 7-én az osztrák császári hadsereg itt mészárolt le több száz székelyt, akik tiltakoztak a határőrezred felállítása és az adóztatás ellen. Ezt az eseményt nevezik „siculicidiumnak” vagy másképp „madéfalvi veszedelemnek.”

A koszorúzás után az MTI tájékoztatása szerint a magyar külügyminiszter arról beszélt, hogy a székelyföldi település a birodalmi elnyomás kegyetlenségével szembeni bátor kiállás jelképévé vált. Szijjártó aztán innen vezette le: szerinte a 2022-es választások tétje, hogy

a birodalmi akaratnak való kiszolgáltatás korszaka köszönt-e vissza, vagy folytatjuk a nemzeti érdek érvényesítését, amelyet tizenkét évvel ezelőtt indítottunk meg.

Hogy pontosan melyik birodalom akaratára gondolt, arra a híradás szerint a külügyminiszter már nem tért ki.