Az euró bevezetéséről beszél az ellenzék, de nem említenek pontos dátumot

Azt mondják helyette, hogy belátható közelségbe kell hozni az euró magyarországi használatát.

Magyarországnak olyan új kormányra van szüksége, amely gazdaságpolitikájával visszaszerzi a piac bizalmát és belátható közelségbe hozza az euró bevezetését – mondta az ellenzék Budapest 13. számú választókerületi közös képviselőjelöltje vasárnap, az MSZP Facebook oldalán közvetített sajtótájékoztatón.

Vajda Zoltán hangsúlyozta, a magyar fizetőeszköz az Orbán-kormány hatalomra 2010-es kerülése után, 12 év alatt 100 forintot, vagyis 37 százalékot gyengült az euróval szemben, ami a legnagyobb értékvesztés a régióban. „Ide juttatott minket az unortodox gazdaságpolitika és ez a Fidesz felelőssége.”Vajda megemlítette: a cseh korona ma erősebb az euróval szemben, mint 2010-ben volt. „A jelenlegi gazdaságpolitikával beláthatatlan távolságra van az euró bevezetése.”

Az ellenzéki politikus szerint mindez a kormány gazdaságpolitikája miatt történt. A kabinet ugyanis tudatosan ki akarja szolgálni a külföldi kézben lévő multinacionális vállalatokat, amelyek így egyre több forintbevételre tesznek szert, miközben egyre olcsóbb számukra a munkaerő – mondta. Vajda Zoltán közölte: a forint gyengüléséhez hozzájárult a Magyar Nemzeti Bank “puszta nyerészkedése”, a jegybank ugyanis 500 milliárd forint hasznot szerzett az euró erősödéséből.

A növekvő infláció miatt ugyanakkor minden magyar a vesztese a gyengülő forintnak, hiszen a lakosságnak a hitelek törlesztőrészlete és a külföldről importált termékek ára is megemelkedett – mondta az ellenzéki jelölt. „Emiatt is van olyan sok kilakoltatás, amin a papírszatyros Völner Pál és körei tudnak nyerészkedni.”

Vajda azt is mondta: olyan gazdaságpolitikát kell folytatni, ami végre az emberek érdekeit szolgálja. Az Orbán-kormány azonban – tette hozzá – már nem fogja a piacok bizalmát visszaszerezni.  Olyan politikára van szükség szerinte, amely visszaszerzi a piacok bizalmát és belátható közelségbe hozza az euró bevezetését.

Az ellenzék pártjai közt nem volt abban egyetértés az elmúlt hónapok során, hogy megjelöljenek-e pontos évet a belépéshez, vagy sem, ezért lehetséges, hogy Vajda sem említett pontos dátumot.