Orbán Viktor 2030 végéig nevezte ki az Országos Atomenergia Hivatal új vezetőjét

Kádár Andrea Beatrix korábban államtitkár volt.

2030 végéig Kádár Andrea Beatrixet nevezte ki Orbán Viktor az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) elnökévé – a Magyar Közlönyben meg is jelent a rendelet, amely január 1-től érvényes.

Ezzel – emlékeztet a Telex – lényegében kiszervezték a következő kormány alól ezt a hivatalt is. Kádár Andreát, a Miniszterelnökség és az ITM korábbi helyettes államtitkárát 2030 végéig lényegében lehetetlen lesz majd leváltani az ország egyik kiemelten fontos hivatalának éléről.

Egyébként az OAH épp ezekben a hónapokban bírálja el azt a kérelmet, amely megnyithatja az utat a két új paksi blokk felépítése előtt. Az OAH-nak ősszel kellett volna kiadnia az újabb paksi engedélyt, de végül a már meghosszabbított engedélyeztetési eljárás után is hiánypótlást kért, és egyébként az eljárás közben jelentették be, hogy a magyar kormány teljesen átalakítja az OAH szervezetét. Ennek fő eleme, hogy az OAH kikerül a kormány alól, és az Országgyűlésnek tartozik majd beszámolási kötelezettséggel.

Kádárt még egy esetleges kormányváltás után sem lehetne elmozdítani, legfeljebb csak olyan esetekben, ha a bíróság elítéli, vagy ha hosszabb ideig nem látja el a feladatait.