Megérkezett az utolsó Pfizer-szállítmány Magyarországra

Közel 11 millió adag vakcina érkezett a cégtől hazánkba.

A héten újabb, közel 240 ezer adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett hazánkba, közölte a cég szerdán. Sajtóközleményükben jelezték: ez a 49. magyarországi szállítmány a két vállalat által fejlesztett COVID-19 elleni oltóanyagból, ezzel a vállalat által hazánkba szállított vakcina adagok mennyisége megközelíti a 10,9 millió adagot.

A Pfizer emlékeztet, hogy a vállalt feltételeknek megfelelő gyakorisággal és egyeztetett mennyiségben szállította Magyarországra vakcináját, 2020. december 26. óta heti rendszerességgel. Az első negyedévben több, mint 1,5 millió adag, a második negyedévben, jelentősen megnövelve a dózisok számát, több, mint 4,6 millió adag, a harmadik negyedévben pedig 3,2 millió adag vakcinát szállított az országba.

Magyarországra a mai napon beérkezett szállítással együtt, a 2020-2021-es évi szerződésben foglalt határidőre leszállítottuk a közel 10,9 millió adag COMIRNATY oltóanyagot. Büszkék vagyunk rá, hogy hozzájárulhattunk az ország COVID-19 járvány elleni küzdelméhez

– fogalmazott a Pfizer.

Magyarország korábban egyetlen uniós tagállamként jelezte, hogy nem kíván részt venni az uniós vakcinabeszerzés következő szakaszában, vagyis hazánk lemondott 19 millió adag, 2022-re és 2023-ra rendelkezésre álló Pfizer-oltóanyagról.

Kapcsolódó
Érthetetlen, hogy Magyarország miért mond le a Pfizer vakcinájáról
Valószínűleg az EU közös ügyeinek „megtrollkodása” áll a jelenlegi egyik legjobb vakcina, a Pfizer visszautasítása mögött. Ha mindenképp szükség lesz rá, be lehet majd szerezni, de késve és drágábban.