L. Ritók Nóra: A vágányok nem keresztezik egymást

Vajon miért nem tudunk együtt dolgozni, gondolkodni? – teszi fel a kérdést az Igazgyöngy Alapítvány vezetője.

Keserű hangvételű bejegyzést osztott meg saját Facebook-oldalán L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője.

Mint írja, mostanában több szakmai konferencián is azt tapasztalta, hogy a társadalmi felzárkóztatásban szerepet vállalók olykor szembeállítják egymással az egyházi segítségnyújtó szervezeteket a civil segítő szervezetekkel. De általában is igaz, hogy a szociális területeken dolgozók nem találják meg az összhangot.

„Az egészből az jött le nekem, hogy mennyire külön vágányokon futunk.” Szerinte:

L. Ritók Nóra szerint „a vágányok nem keresztezik egymást. Így hogyan várhatnánk megoldást? Annyira világosan látszik, hogy csak együtt lehetne. Elméleti tudás nélkül, gyakorlati tapasztalat nélkül, hatékonyságmérések és problémaelemzés nélkül csak a pénz folyik el különböző csatornákon. Egy olyan rendszer kellene, amiben alázattal a saját tudását tenné be mindenki. Amiben elismerné, hogy ő mit tud, és mit nem, és azt is, amit a másik tud. Mert ez nem egy nárcisztikus kiszorítósdi. Ez nem rólunk szól, hanem a társadalmi leszakadásról.”

Vajon miért nem tudunk együtt dolgozni, gondolkodni? Mert ide is betört az árokásás? Vagy a pénz az oka? Vagy valamiféle nárcisztikus pozícionálás? Egyre érthetetlenebb számomra, hogy ennyi évvel a rendszerváltás után még mindig itt tartunk. Egy olyan területtel, ami meghatározza az ország élhetőségét és jövőjét is

– zárja bejegyzését L. Ritók Nóra.