Euronews: Márki-Zay Péter az Európai Néppárt nagyágyúival is tárgyal Brüsszelben

Találkozót szerveznek Manfred Weberrel és Donald Tusk is fogadja.

Azt eddig is tudni lehetett, hogy jövő héten három napra Brüsszelbe utazik Márki-Zay Péter, ám az Euronews arról ír, információi szerint az Európai Néppárt vezetése körében sem maradt visszhang nélkül győzelme az ellenzéki előválasztáson. Olyannyira nem, hogy  a miniszterelnök-jelölt Manfred Weber frakcióvezetővel, majd Donald Tusk néppárti elnökkel is egyeztet majd.

Márki-Zay Péter sikere a néppárti frakció zárt ülésén is téma volt, Manfred Weber beszélt megválasztásáról, hátteréről, érdekesnek nevezte, hogy a magát konzervatív-keresztény politikusnak tartó jelölt nyerte az előválasztást. Azt nem tudni, Márki-Zay Péterrel beszélt-e már, de a jövő heti találkozót szervezik, később Donald Tusk is fogadja az ellenzék közös jelöltjét. Ezt Márki-Zay Péter nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársa közölte.

Kész Zoltán elhárította az Euronews kérdését a Mindenki Magyarországa Mozgalom és az Európai Néppárt lehetséges jövőbeli viszonyáról, azt mondta, erről Márki-Zay Pétert kell majd kérdezni Brüsszelben, ahol több frakcióvezetővel, illetve uniós biztosokkal is találkozik a jövő héten. Az Euronews értékelés szerint a közeledés mindenesetre mindkét fél részéről logikus lépés, hiszen jelenleg az EP néppárti képviselőcsoportjában egyetlen magyar KDNP-s képviselő ül.