Nem kutat tovább a Publicus az előválasztás végéig

Olyan hullámzó az ellenzéki választó lelkiállapota, hogy azt lehetetlen megbízhatóan kutatni.

A Publicus Intézet stratégiai igazgatója bejelentette, nem készítenek újabb közvélemény-kutatásokat az ellenzéki előválasztás végéig – vette észre a Magyar Narancs. Pulai András stratégiai igazgató keddi Facebook-posztjában a következőket írta:

Úgy látjuk, hogy jelenleg olyan hullámzó az ellenzéki választó lelkiállapota, hogy azt lehetetlen megbízhatóan kutatni. Ezt a problémát, a magunk részéről, úgy oldjuk meg, hogy az előválasztás végéig nem kutatunk!

A Publicus legutóbbi, az előválasztás esélyeivel foglalkozó mérése múlt szombaton jelent meg. Az országos reprezentatív közvélemény-kutatásban, amely a Népszava megbízásából készült, 1004 főt megkérdezésével vizsgálták a pártok és pártszövetségek támogatottságát. E szerint

A kutatás szerint azoknak a válaszadóknak, akik csak egy összefogott ellenzékre hajlandóak szavazni, de külön-külön egyik ellenzéki pártra sem, 6 százalékos volt az aránya az összes megkérdezett körében.

Pulai a Facebook-posztjában az előválasztás végére utalva azt írta még:

Utána jövünk!

A múlt héten és az elmúlt pár napban is több, egymásnak ellentmondó közvélemény-kutatás jött ki, ezek a kutatási eredmények valószínűleg hozzájárultak az ellenzéki előválasztás és az ezzel kapcsolatos politikia küzdelmek jelenlegi menetéhez.