Orbánék hatvanpusztai birtokán az új épületek is műemlékek lesznek

Befejezéshez közeledik Orbánék hatvanpusztai kastélyszerű birtoka, Hadházy Ákos új légi fotókat készített.

Befejezéshez közeledik Orbánék hatvanpusztai luxus kastélya, de még mindig tudnak meglepetéssel szolgálni

– írta csütörtökön Hadházy Ákos. A független képviselő Facebook-oldalán új légi fotókat tett közzé a miniszterelnök családjának Alcsútdoboz határában épülő birtokáról.

A képviselő szerint a meglepetés nemcsak abban áll, hogy most már két nagy méretű, vélhetően szökőkutaknak szánt medencét is kialakítottak az udvaron, hanem abban is, hogy a teljesen átépített és modernizált épületek továbbra is műemléki védettséget kapnak a kormányhivataltól.

A hatvanpusztai építkezést egyébként egy valóban védett műemlék, József nádor istállójának ledózerolásával kezdték, majd az istálló helyén egy grandiózus föld alatti létesítményt is elhelyeztek.

Hadházy azt írta, hogy korábban megkérdezte a műemlékvédelmi ügyekben is illetékes hivatalt, hogy kapott-e engedélyt a bontás. Akkor az a válasz érkezett, hogy igen, de a régi anyagokból és az eredetihez hasonló épület épül majd. Ezután megkérdezte, „tudják-e, hogy az ’újjáépítés’ során nem az eredeti anyagokból építkeztek, és hogy az új épületek formájának semmi köze sincs az eredetihez”.

A képviselő által közzétett válasz szerint tudták.

Röhej, de arról biztosítottak, hogy a teljesen új épületek is műemléki védettséget élveznek majd. Az pedig csak hab a tortán, hogy a többszintes, mélygarázsos, liftes, tetőtérbeépítéses épületeket juhakolnak hívják

– írta Hadházy.

A politikus régóta próbál utánajárni, hogy pontosan milyen építkezés zajlik Orbán Viktor miniszterelnök édesapjának, Orbán Győzőnek a birtokán. Fél évbe tartott míg kiderült, hogy a hivatalos adatok szerint mélygarázsra és gazdasági porta építésére kértek és kaptak engedélyt.