Konditerem reklámjára is ment a felzárkóztatási EU-pénz Baranyában

Bükkösd egykori polgármestere két alapítványa kaszált pár milliót, de a teljesítés elég bajos lett.
Kapcsolódó cikkek

Bükkösd egykori polgármestere és a felesége, Budai Zsolt és Györe Valéria, illetve az általuk alapított helyi egyesület és alapítvány uniós pénzfelhasználási anomáliáiról írt cikket a 444. Az alapvetően Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő által feltárt ügy abba a szokásba illeszkedik, amikor Magyarország hátrányos helyzetű településein valamilyen helyi szervezet uniós támogatást nyer el rendezvények szervezésére, majd azokat rendkívül alacsony színvonalon és költségkímélően hozzák tető alá, a támogatás nagy része pedig magánzsebekben landol.

Az EU-pályázatok elköltését dokumentálni is kell, ezt sokszor egy Facebook-oldal létrehozásával abszolválják. A bükkösdi esetben a Bükkösd Jövőjéért Alapítvány 250 millió forintot nyert arra, hogy a faluban, valamint Lippón, Nagydobszán és Királyegyházán 126 sportnapot szervezzen. Nem dokumentálták túl ezeket, annyi azonban kiderül, hogy a pénz jelentékeny részét egy, a közeli Pécsen található a Bükkösd Jövőjéért Alapítványhoz kapcsolódó fitneszterem reklámozására fordították.

A cikk szerint a Gymtronic nevű gyúróterembe olykor ingyenes személyi edzésekkel szereznek távlatilag fizető vendégeket, ennek reklámozását pedig bevallottan uniós pénzből finanszírozzák.

Persze azért rendes rendezvényt is szerveztek, ezt videóval is illusztrálták (ld. itt fent). Csakhogy egy 2020. április 4-i és egy 2019. május 31-i videó teljesen megegyezik. De 2017 februárjában is nyert a Budaiékhoz köthető Bükkösd Jövőjéért Alapítvány és a Bükkösd Holnapjáért Egyesület 25-25 millió forintot a társadalmi szerepvállalás erősítésére. Az egyik projekt az idősebbek társadalmi integritását, a másik a fiatalok társadalmi érzékenyítését célozta meg. Mindkét pályázat szövege teljesen megegyezett ennek ellenére. Hadházy szerint

A helyiek szerint a rendezvényekből alig valósult meg valami, de akkor mindig KÉT JELENLÉTI ÍVET ÍRATTAK ALÁ a résztvevőkkel.

A politikus szerint közokirat-hamisítás gyanúja is felmerülhet, mivel az egyesület beszámolójaként az alapítvány lemásolt beszámolóját adták le a bíróságon.