Hála van. Pénz nincs? Kormány kontra ellenzék az egészségügyről

Orbán Viktor és Kásler Miklós nagyon hálás, Szél Bernadett és Dobrev Klára szerint ez nagyon kevés. Az egészségügyi szakdolgozók közben ünnepelnének, ha lenne mit.

Orbán Viktor Semmelweis-nap alkalmából nagyon röviden, de  méltatta az egészségügyi dolgozókat. Közösségi oldalán a kormányfő kiemelte helytállásukat, szolgálatukat, amit meg is  megköszönt.

A koronavírus-járvány harmadik hullámát közös erővel letörtük

– írta a kormányfő.

Minisztere, Kásler Miklós a Facebook-oldalára feltöltött videóban arról beszélt, hogy az egészségügyi dolgozók az egyetemes magyarság példaképeivé váltak, ők

őrzik a lángot, a világosságot, az emberi életet.

Kérte, a jövőben is Semmelweis Ignác örökségének szellemében folytassák gyógyító, ápoló, életmentő tevékenységüket.

Szél Bernadett szintén a közösségi oldalán arról írt, nagyon várja, hogy Orbán Viktor az egészségügy helyzetéről írjon szamizdatot, és azzal plakátolja tele az országot, hogy hány betöltetlen háziorvosi praxis van. A független képviselő megnézte.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapja szerint jelenleg 645 betöltetlen háziorvosi praxis van az országban – ez februárban még 609 volt. Szerinte egy normális országban ilyenkor a kormány emeli a finanszírozást, míg nálunk Kásler Miklós inkább csökkenti az elvárásokat.

Kapcsolódó
Orvosi végzettség nélkül is részt lehet venni a háziorvosi ügyeletben
Az egészségügyért is felelős Kásler Miklós miniszter rendelete péntektől érvényes.

A tendencia világos: megfelelő képesítés nélküli munkaerővel akarják kezelni az orvoshiányt, nem forrásbevonással.

Szél Bernadett szerint ez a helyzet az oktatásban, a szociális területen is, ami tarthatatlan.

Ne az az elvárásokat szállítsa egyre lejjebb és lejjebb a propagandakormány, hanem becsülje meg az egészségügyben, oktatásban, szociális ellátásban dolgozók munkáját!

Semmelweis-nap alkalmából üzent Dobrev Klára is. A DK miniszterelnök-jelöltje közölte: a 2022-es választás után az egészségügyi dolgozóknak visszaadják azt a megbecsülést, amit Orbán Viktorék elvettek tőlük.

Visszavonják a katonai jellegű státusztörvényt, ami hátrányos helyzetbe hozza az egészségügyi dolgozókat, támogatják legalább plusz 3 ezer új  orvos, 9 ezer ápoló és 500 háziorvos munkába állítását.

Dobrev Klára jelezte, olyan európai színvonalú egészségügyet akar, ahol

méltó körülmények között gyógyíthatnak az egészségügyi dolgozók és méltó körülmények közt gyógyulhatnak a betegek.

A Népszava közben arról írt, hogy éppen Semmelweis-nap előtt kapták meg az egészségügyi szakdolgozók azt a levelet, amelyben a  minisztérium elutasította kérésüket, hogy hozzák előre a jövő  januártól beígért, 21 százalékos béremelésüket július elsejére.

Kapcsolódó
Hiába kérték az egészségügyi szakdolgozók, nem hozza előre a béremelést az Emmi
A minisztérium az indoklásában emlékeztetett rá, milyen sokszor megköszönték már az érintettek munkáját a pandémia során.

Szakszervezetek: A szó nem elég!

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ), a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) közös közleményben jelezte, hogy a magyar egészségügy emberemlékezet óta nem volt olyan kihívásoknak kitéve, mint idén. Az ünnepen köszönet jár azoknak,

akik saját egészségüket, sokszor családjukat is kitéve a súlyos fertőzésnek, mindennap megküzdöttek a járvánnyal és maguk is súlyos traumákon estek át a betegek elvesztése miatt. (…) Elviselték, hogy gyakran egyik napról a másikra kirendelték őket néha hónapokra más intézménybe, településre, hogy mentsék, akiket lehet.

A szakszervezetek szerint a fokozott terheléssel nem volt arányos az elismerés. Az évtizedek óta felhalmozódott bérlemaradás felzárkóztatása csak a dolgozók mintegy 15%-át kitevő orvosi, gyógyszerészi, pszichológusi stb. munkakörökben kezdődött meg.

A munka intenzitásában jellemző differenciákat az orvosi bértábla nem fejezi ki, garantálható egyes területeken a súlyos, tartós munkaerőhiány. Rendezetlen az ügyeleti túlmunka díjazása. Mint írták, senkitől sem várható el, hogy éjszaka, hétvégén, szeretteitől távol az alapbérénél is alacsonyabb díjazásért végezzen munkát.

Mivel a kapacitások nem nőttek, továbbra is óriási a terhelés a munkavállalókon. Az ápolók, mentődolgozók, asszisztensek, a diagnosztizálásban vagy a műszaki területen dolgozók jelentős része csak emberfeletti többletmunkával éri el az átlagos magyar keresetet.

Semmi nem kompenzálja a lelki, fizikai többletterhelést, a fertőzésveszélyt, az emberéletekért vállalt felelősséget.

Sok munkáltató a hatályos jogszabályokat sem tartja be a dolgozók bérének, pótlékainak megállapításánál. A hosszú ideje a szakmában dolgozók most szembesültek azzal, hogy számos juttatás lecsökkent (felmentési idő), a mai szabályok szerint úgy tűnik, sokan búcsút mondhatnak a korábban az ágazathoz való évtizedes hűséget elismerő jubileumi jutalomnak is

Nem voltak elegendők a járvány megpróbáltatásai, az egészségügyi és az egészségügyben dolgozókra nagy terhet raktak a szolgálati jogviszony ma is ellentmondásos, következetlen szabályai, az elmaradt ellátások bepótlásának terhe. Az elismerés eddigi formái a többség számára jelképesnek tekinthetők, nem elegendőek, nem biztosítanak megfelelő megélhetést, elviselhető mértékű munkaidő alatt.

Így nem tarhatjuk meg az egészségügyi dolgozókat. Sürgős, valós mértékű béremelésre van szükség mindenkinek a munkájával, felelősségével, tudásával és a végzett munka intenzitásával arányosan annak érdekében, hogy nappal és éjjel, hétköznap és ünnepnap legyen, aki gyógyít, ápol, diagnosztizál és ment, fenntarja az épületeket, biztosítja az oxigént, ha kell a hűtést és fűtést, és takarít vagy ételt ad a betegeknek.

A dolgozóknak hiába nagy a hivatástudatuk, nem rabszolgák. Nem dolgozhatnak heti 72 órát tartósan, nem lehet tárgyként kezelni őket. Tisztességes bánásmódot, méltó elismerést, biztonságos jövőképet akarnak. A szó nem elég!