Tízhónapos kisfia előtt végezte ki a párját a kajárpéci gyilkos

Cs. G. Márton erős felindulásból elkövetett emberölésre hivatkozott. 15 évnél is súlyosabb büntetést kaphat másodfokon.

A cselekmény súlyosabb minősítését és lényegesen súlyosabb büntetés kiszabást kérte a Győri Fellebbviteli Főügyészség arra a 31 éves férfira, aki tízhónapos kisfia előtt végezte ki az élettársát 2019 februárjában Kajárpécen.

Cs. G. Mártont hét év hat hónapra ítélte áprilisban a Győri Törvényszék erős felindulásban elkövetett emberölés és kiskorú veszélyeztetése miatt. A férfi és a nő élettársi kapcsolata megromlott, ezért a nő elköltözött a gyerekkel a férfitól Kajárpécre. Itt a férfi rendszeresen látogatta őket.

Egy ilyen látogatás során a férfi számon kérte a nőt, majd nekiesett a konyhában. A nő ezt követően bemenekült a szobába, ahol a csecsemő is volt, de a férfi fojtogatni kezdte, majd egy késsel több  mint féltucat alkalommal nyakon és arcon szúrta.

A nő halálát látva a férfi először a hangosan síró gyermeket eredménytelenül csitította, majd elmenekült a helyszínről. A férfit másnap a lakása előtt a nyomozó hatóság fogta el, mikor szökni próbált. Az asszony holttestére és a mellette síró, éhes és szomjas kisfiúra is másnap találtak rá. Az elkövető beismerte a tettét, de erős felindulásból elkövetett emberölésre hivatkozott.

A másodfokú ügyészség szerint ez a cselekmény nem erős felindulásban elkövetett emberölésnek, hanem az emberölés alapesetének minősül. A halmazati büntetést pedig az emberölés alapesetének büntetési tételéből kiindulva, a felemelt középmértékhez képest, azt meghaladóan szükséges és indokolt kiszabni a közös gyermeküket sorsára hagyó férfival szemben, a különös kegyetlenséghez közeli elkövetési módra is tekintettel. Ez azt jelenti, hogy a férfi akár 15 feletti büntetést is kaphat a halmazai büntetések miatt súlyosabb minősítés esetén.