Karácsony Gergely levelet írt Orbánnak, három dolgot kezdeményez

A főpolgármester aggódik azokért, akiknél az oltás ellenére sem alakult ki védettség, ezért intézkedéseket sürget.

„A kormánynak lépnie kell. A laboratóriumi ellenanyag-tesztek eredményeinek azonnali nyilvánosságra hozatalát, ingyenes ellenanyag-tesztelési lehetőséget, illetve azoknál, akiknél az első két oltás nem termelt megfelelő mennyiségű ellenanyagot, a harmadik oltás felvételének biztosítását kezdeményeztem ma a miniszterelnöknél” – írta legfrisebb Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely.

Budapest főpolgármestere azt mondja, az utóbbi napokban többen segélykérő levelet is kapott, többek mellett annak a Facebook-csoportnak a tagjai is megkeresték, akikről korábban a 24.hu is írt. Ők azok, akiket a kínai Sinopharm vakcinával oltottak be, ám az ellenanyag-vizsgálatok negatív eredményt mutattak, így védettség az oltás ellenére sem alakult ki náluk.

Karácsony tegnap találkozott a csoport képviselőivel, akiktől több történetet is hallott olyan idősekről, akik az elsők között vették fel a Sinopharm oltást, ám azóta sem merik elhagyni lakásukat, mert nem alakult ki náluk a védettség.

Mások már 100 ezer forintnál is többet költöttek ellenanyag-vizsgálatokra, ám semmilyen módszer nem mutatott ki náluk védettséget. Van, akinek a háziorvosa segített, és szívességből adott be harmadik oltást. És akad, aki kétségbeesésében külföldről szerzett be új oltást, lett is utána ellenanyaga rögtön.

A főpolgármester ezért járványügyi szakemberekkel való konzultációt követően szerdán levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek, benne három kezdeményezéssel:

Karácsony mindezek megvalósításához felajánlotta a Fővárosi Önkormányzat együttműködését is, megjegyezve, hogy amennyiben a kormány belátható időn belül nem intézkedik, Budapest a saját lehetőségeihez mérten megteszi a szükséges lépéseket.

„Itt az ideje, hogy a propaganda és a politikai lózungok helyett tisztában legyünk a tényekkel, hogy a leginkább veszélyeztetett idősek körében milyen arányú a valódi védettség. Tudjuk, van vakcina, ami valóban hatékony, a kormány dolga elsődlegesen, hogy ehhez hozzájussanak azok, akiknél az első oltás nem hozott megnyugtató eredményt” – zárta levelét Karácsony Gergely, hozzátéve még, fontos világossá tennie, hogy nem a kevesebb, hanem a több és jobb oltás mellett érvel.