Teljesen átszabhatják a hazai kórházak feladatait

Főleg a kisebb városi kórházak feladatait nyesnék meg, de 2500 betegágyat is megszüntetnének.
Kapcsolódó cikkek

Radikális átalakításokra készül az egészségügyben a kormány – tudta meg az RTL Klub Híradója. A műsor birtokába került dokumentumot az Országos Kórházi Főigazgatóság készítette a múlt héten, eszerint hét kórházban megszűnne az aktív betegellátás, ezek közül egyben a krónikus is, további 13 kórházban pedig nem végeznének műtéteket a jövőben.

A kisvárosi kórházakban csak nappal szülhetnének a nők, ügyeleti időkben a nagyobb, megyei kórházakba irányítanák őket. A gyerekek megkaphatnák születési címként anyjuk lakcímét. A városi kórházak szerepe egyszerűsödne, főleg járóbeteg-ellátást, egynapos sebészetet és krónikus ellátást végeznének, a nagyobb műtéteket a megyei kórházak vinnék magukkal. Egyes szakterületek azonban még a megyeiekben sem maradnának meg.

Fontos még, hogy országosan 2500 aktív betegágy szűnne meg.

Az RTL megkereste a főigazgatóságot is, ami azt írta a Híradónak, ez egy munkaanyag, a benne szereplő adatokról még nem született döntés. Hozzátették, alapelvük, hogy intézményt nem szüntetnek meg, de fontosnak tartják a betegellátás minőségét. Azt írják, hogy Magyarországon a szükségesnél több aktív ágy van, viszont az elöregedő társadalom miatt egyre több krónikus ágyra van szükség, és erre a problémára megoldást kell találni.