Július 26-a után jönnek az ellenzéki előválasztási viták

Azokat a hatpárti Országos Előválasztási Bizottság szervezi.

A 2022-es választáson közösen induló hat ellenzéki párt hisz abban, hogy az eltérő politikai vélemények nyílt ütköztetése az egyik fő garanciája a demokratikus működésnek. Ezért támogatják, hogy minden választókerületben legyen politikai vita az induló jelöltek között. Ezek a viták láthatóvá teszik az eltérő álláspontokat, így esélyt kínálnak a legjobb kompromisszum megtalálására.

Az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) tudatta, szorgalmazza és a jövőben segíteni is fogja az ilyen viták megrendezését. A hat párt közösen alkotja meg a vitaszabályzatot, amely alapján a  vitákat szerveznek az előválasztás előtt. A hat ellenzéki párt nagyon fontosnak tartja az esélyegyenlőséget.

Azt szeretnék, hogy az előválasztás olyan tisztességes legyen, mint amilyennek 2022-től az országot is szeretnék.

Azért, hogy minden választókerület összes jelöltje ugyanolyan feltételekkel vehessen részt a vitákban, az OEVB úgy döntött, a vitákat 2021. július 26-a után rendezik. Akkor nyílik meg ugyanis az előválasztási jelölt-bejelentkezés, attól kezdve már azok vehetnek részt a vitákon, akik ténylegesen jelöltetik magukat az ellenzéki előválasztáson. A vitákat október 10-ig lehet megrendezni.

Az OEVB arra kéri az előválasztáson indulni kívánó összes jelöltet, az őket támogató szervezeteket, ők is tartsák tiszteletben az igazságos, egyenlő esélyeket megteremteni kívánó szabályokat.