Operatív törzs: Heti tíz ember beoltásához nem kell múzeumokban meg mozikban oltani

A következő hetekben a még be nem oltott idősek, továbbá katonák és egészségügyi hallgatók kaphatnak oltást.

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóját az országos oltási munkacsoport vezetője, György István államtitkár kezdte, aki egy politikai szónoklatba ágyazva ismertette az aktuális helyzetet.

A magyar lakosságnak már 14 százaléka be van oltva „a múlt héten dupla sebességgel tudtunk haladni, mint az uniós átlag”, az átoltottsági rangsorban „előkelő helyen” szerepelünk, az ellenzék ellenkampánya ellenére nagyon sikeresek vagyunk, „a tények makacs dolgok” – közölte az államtitkár. Brüsszelből viszont még az „ígértnél is kevesebb” vakcina érkezik, AstraZenecából harmadannyi, mint amennyit vállaltak – tette hozzá.

Elmondta azt is: az eddig regisztrált 1,7 milliós idős ember több mint felét sikerült eddig beoltani, a következő hetekben ennek a csoportnak a másik felére koncentrálnak, a rendelkezésre álló vakcinák döntő részét az ő oltásukra használják fel, a maradékot katonák, rendvédelmi dolgozók és egészségügyi hallgatók kapják majd.

Kapcsolódó
Müller Cecília: Pest megyében 81 százalékkal nőtt egy hét alatt a fertőzöttek száma
Négy városban további jelentős emelkedés várható a fertőzések számában.

„A baloldal továbbra is folytatja a zavarkeltést” – jelentette ki György István, aki szerint álhír, hogy egy oltópontra nem érkezett meg a várt oltóanyag, ugyanakkor azt is mondta, hogy nem sikerült eddig minden szakrendelést bevonni az oltásba.

A baloldali polgármestereket arra kérte, hogy „botránypolitizálás” helyett inkább a háziorvosokat segítsék.

Nem oltópontból van kevés, hanem vakcinából

– szögezte le, más önkormányzati felajánlások mellett alighanem arra utalva, hogy Szombathelyen továbbra sem nyílhatnak meg az önkormányzat által felállított és felszerelt oltópontok, mert többszöri kérésük ellenére a szombathelyi járási hivatal népegészségügyi osztálya nem hagyta jóvá azok használatát. Annak ellenére sem, hogy Nemény András polgármester szerint korábban egyeztettek a kormányhivatal illetékeseivel, és az előírásaiknak megfelelően alakították ki a járvány miatt jelenleg nem látogatott önkormányzati intézményekben az oltópontokat. A Vas megyei kormánymegbízott azonban hetek óta nem veszi fel neki a telefont.

György István azt mondta, a háziorvosok a következő héten praxisonként 10 embert tudnak csak beoltani, mert nincs több vakcina. Az államtitkár szerint „könnyen belátható, hogy ehhez nem kell múzeumokban meg mozikban oltópontokat létrehozni”.

György azt nem említette meg, hogy a szombathelyi háziorvosok is nyílt levélben kérték a városi oltópontok megnyitását.

Koronavírus