Káslernek küldött nyílt levélben kérdezi a PSZ, beoltják-e a tanárokat végre, vagy sem

Pedagógusok Szakszervezete azonnali választ vár arra, hogy a digitális átállás végére meglesz-e az oltás.

Egyértelmű, határozott és azonnali választ vár a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az oktatásért felelős Kásler Miklóstól és Palkovics Lászlótól arra, hogy „beoltják a tavaszi szünet végéig a pedagógusokat, oktatókat vagy sem”.

A szakszervezet saját honlapján közzétett nyílt levélben szegezte neki a kérdést a kormány két oktatásért felelős miniszterének. Azt írták, hogy március 1-jén ugyanezt kérték már az Emmitől és az Operatív Törzstől is, de csak kitérő válasz kaptak, amely szerint a pedagógusok oltása már folyamatban van, sokan életkoruk, vagy egyéb veszélyeztetettségük miatt az oltási terv alapján már megkapták a védőoltást.

Ha a kormány valóban visszaengedi a gyerekeket, tanulókat március végén, április elején, elengedhetetlen a köznevelésben, szakképzésben dolgozók azonnali oltása. A PSZ-nek tudomása van olyan óvodáról, ahol a héten több tucat szülő igényelt gyermekfelügyeletet. Ha gyermekfelügyeletre kötelezik az intézményeket, a tegnap beadott oltás is megkésett! A PSZ hiába kérte, hogy a szülők otthon maradásának ösztönzésére fizessenek 100 százalékos táppénzt, miután ez nem történt meg, sok intézmény kénytelen nyitva tartani, miközben hivatalos zárásról döntött a kormány. Gyermekfelügyeletből is haza lehet vinni a pedagógusokat, szülőket, hozzátartozókat megfertőző vírust!

A szakszervezet szerint a pedagógusok amúgy is cserben hagyva érzik magukat, mert a mostani digitális átálláshoz sem kaptak segítséget, ráadásul a hátrányos helyzetű térségekben semmi sem változott a korábbiakhoz képest.

A PSZ azt kérte, hogy a kormány fizessen egyszeri, 100 ezer forintot azoknak a pedagógusoknak, oktatóknak, akik „saját (megalázóan alacsony) fizetésükből vásároltak eszközöket a digitális oktatáshoz. A kérésre egy éve nem érkezett érdemi válasz.